Τουρισμός για όλους: Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα

από fimotro

Χρηστικές πληροφορίες για όλους τους δικαιούχους

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει για αιτήσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Τουρισμού, μέσω της οποίας 200.000 δικαιούχοι θα λάβουν την επιταγή των 150 ευρώ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Τουρισμού μέσα στα επόμενα 24ωρα θα μπουν οι τελευταίες τεχνικές «πινελιές» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το σύστημα να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων.

Με απλά και γρήγορα βήματα και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι δικαιούχοι θα παραλάβουν μια άυλη, ψηφιακή, προπληρωμένη κάρτα -ύψους 150 ευρώ- την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιθυμούν (περιλαμβάνονται και τα Airbnb). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Powergame.gr η άυλη ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους από τον Αύγουστο μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Το νέο πρόγραμμα είναι αισθητά ενισχυμένο σε σχέση με τα προηγούμενο. Κι αυτό, γιατί το υπουργείο είχε θέσει για φέτος ένα διπλό στόχο. Αφενός να εξασφαλιστούν περισσότερα κονδύλια από αυτά τα οποία απορροφήθηκαν τις προηγούμενες χρονιές αφετέρου να επιτευχθεί η επέκταση του προγράμματος.

Κομβική για αυτή την εξέλιξη ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Τουρισμού, στις 27 Απριλίου, όταν και ανακοινώθηκε η αύξηση της επιδότησης κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται πλέον στα 30 εκατομμύρια για το 2022, από τα 20 εκατομμύρια του παλαιού προγράμματος που τελικά απορροφήθηκαν σε δύο χρόνια. Αυτό στην πράξη αύξησε το ποσό ανά δικαιούχο κατά 30 ευρώ, καθώς φετινό voucher από 120 ευρώ αυξήθηκε σε 150 ευρώ.

Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η επέκταση του προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2025, ενώ επιτεύχθηκαν και σημαντικές αναβαθμίσεις σε ο,τι αφορά τη δομή και τη μορφή του.

Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω του vouchers.gov.gr. (όπως και για τα υπόλοιπα προγράμματα), ενώ κάθε πολίτης θα χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet, την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μιας διεύθυνσης e-mail.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Για την επιλογή των δικαιούχων καθοριστικό ρόλο παίζει το φορολογικό εισόδημα, το οποίο σε σχέση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα, όπως είναι για παράδειγμα ο «κοινωνικό τουρισμός», είναι υψηλότερο. Ειδικότερα, το ατομικό εισόδημα ορίζεται από τις 16.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα από τις 28.000 ευρώ, ενώ το ποσό που προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί.

Ειδική αυξημένη επιδότηση (σχεδόν στο 100%) προβλέπεται, επίσης, για ΑμεΑ (ειδικά για ΑμεΑ, μέχρι πέρυσι η επιδότηση ήταν έως 120 ευρώ και φέτος το ποσό θα ανέλθει στα 200 ευρώ).

ΑΤΟΜΙΚΟ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ
ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ 16.000 28.000
ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ 17.500 29.500
ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ 19.000 31.000
ΜΕ 3 ΤΕΚΝΑ 21.000 33.000
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 26.000 38.000

 

Καθώς οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι, η τελική επιλογή για τις 200.000 που πληρούν τα κριτήρια, θα γίνει με ηλεκτρονική κλήρωση.

Πώς λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα

Την άυλη ψηφιακή κάρτα, κάθε δικαιούχος την «ξοδεύει» -για ανέπαφες πληρωμές- όποτε και σε όποιον πάροχο επιθυμεί.
Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να χρησιμοποιήσουν το ποσό των 150 ευρώ εφάπαξ. Μπορούν όμως να «σπάσουν» το συνολικό ποσό και να το χρησιμοποιήσουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με όποιον τρόπο επιθυμούν.
Για παράδειγμα, ένας δικαιούχους μπορεί να δαπανήσει 100 ευρώ για τη διαμονή του σε κάποιο κατάλυμα κατά τους θερινούς μήνες και τα υπόλοιπα 50 ευρώ να τα χρησιμοποιήσει για τον ίδιο σκοπό το φθινόπωρο, τον χειμώνα ή και την επόμενη άνοιξη. Έτσι, το πρόγραμμα συμβάλει και στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Σε ο,τι αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, αρκεί το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει τα 150 ευρώ. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει κάποιος να «σπάσει» το e-voucher.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για το φετινό πρόγραμμα έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους πολίτες που δεν διαθέτουν κινητά για ανέπαφη πληρωμή, κάτι που θα ισχύσει για πρώτη φορά. Αυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Powergame, και ένας από τους λόγους που έχει καθυστερήσει το «άνοιγμα» της πλατφόρμας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στο voucher αναμένεται να συμπεριληφθούν τελικά και τα τουριστικά πρακτορεία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί σαφές. Αυτός, ισχυρίζονται στελέχη του υπουργείου, ήταν ο δεύτερος λόγος που τρέναρε την έναρξη της πλατφόρμας, καθώς έπρεπε να υπερκεραστούν τα ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα