Τώρα κατάλαβαν στη ΔΕΗ ότι χρειάζεται επενδυτής!

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Λίγο πριν τις εκλογές ο CEO της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης άλλαξε τακτική και τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ

Δέκα ημέρες πριν τις εκλογές κατάλαβαν στην κυβέρνηση και στην διοίκηση της ΔΕΗ ότι χωρίς την είσοδο στρατηγικού επενδυτή δεν θα μπορέσει να βρεθεί λύση για τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας! Η ασχετοσύνη της κυβέρνησης από συνθήκες αγοράς δεν είναι απλά παροιμιώδης, αλλά εντελώς επικίνδυνη για την οικονομία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο CEO της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για εφιαλτικά για τη ΔΕΗ σενάρια πώλησης πακέτων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ή και ακόμα την πώληση παραγωγής από τέτοιες μονάδες. Μιλώντας στην ετήσια Γ.Σ της επιχείρησης ο Μ. Παναγιωτάκης άλλαξε τακτική αφού δεν βγαίνουν τα νούμερα, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ εφόσον η επόμενη κυβέρνηση επιλέξει το δρόμο της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και σημείωσε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν είναι εξυγίανση αλλά θα μετατρέψει τη ΔΕΗ σε κουφάρι.
Είπε ακόμη ότι αν πουληθεί το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, τα έσοδα θα είναι πολλαπλάσια από την χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης και ότι δεν έχει λογική να μπει στρατηγικός επενδυτής της ΔΕΗ αφού έχουν πουληθεί περιουσιακά της στοιχεία.
Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι οι κάποιοι υποψήφιοι επενδυτές ελπίζουν να αποτύχει για να υλοποιηθεί ο διακαής τους πόθος να πάρουν και νερά.
Ανέλυσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, την προοπτική διατήρησης της ΔΕΗ υπό τον έλεγχο του δημοσίου και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο ώστε η ΔΕΗ να μην επιβαρύνεται καταρχήν με όλες τις δυσλειτουργίες μιας εταιρείας δημόσιου χαρακτήρα και κατά δεύτερο λόγο να μην σηκώνει όλα τα βάρη της απελευθέρωσης της αγοράς.
Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι η ΔΕΗ ούτε καταρρέει, ούτε είναι στο χείλος του γκρεμού, ούτε είναι καυτή πατάτα, αλλά παραδέχτηκε ότι έχει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία μπορούν να λυθούν.
«Όταν ακούω επιχειρηματίες, να λένε ότι προς Θεού δεν πρέπει να πάθει τίποτα η ΔΕΗ, τότε πραγματικά φοβάμαι» είπε και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργήσει με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και δεν πρέπει, για παράδειγμα να λογίζεται στο μερίδιό της το 6% της αγοράς που είναι το κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ και το οποίο επιβαρύνει τη ΔΕΗ 200 εκατ. ετησίως.
Η ΔΕΗ είπε, «είναι φορέας ανάπτυξης και συνεχίζει να πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 790 εκατ. ευρώ για το 2019, ενώ υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο της McKinsey το οποίο θα αποδώσει καρπούς.
Επανέλαβε, ότι η ΔΕΗ περιμένει με αγωνία ένα σήμα από τις Βρυξέλλες για την ένταξη της Πτολεμαΐδας 5 στα ΑΔΙ και άσκησε σκληρή κριτική στην ΕΒΙΚΕΝ, που όπως είπε, προσέφυγε κατά των ΑΔΙ, στη Γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν.
«Οι Έλληνες βιομήχανοι ξέρουν πόσο τους έχουμε στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και τώρα, και τους στηρίζουμε όχι για να έχουν υπερκέρδη αλλά για να έχουν ανταγωνιστικότητα.
Ποιον πυροβολούν, τα πόδια τους; Αυτές οι ενέργειες είναι τουλάχιστον άστοχες».
Ο κ. Παναγιωτάκης απέφυγε να μιλήσει για τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.
Είχε προηγηθεί η ομιλία του πρόεδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη, οπ οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της επιχείρησης των προηγούμενων ετών, άσκησε κριτική στην ΡΑΕ για τη στάση της απέναντι στη ΔΕΗ και τόνισε ότι τα 5,5 δις. περικοπών στους μισούς των εργαζομένων από το 2010 μέχρι σήμερα, δεν ωφέλησαν τελικώς του ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και όχι τη ΔΕΗ.
«Θα αντισταθούμε σε κάθε προοπτική πώλησης της ΔΕΗ» κατέληξε ο κ. Αδαμίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα