Τον Αύγουστο οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Την ποινή της κοινωφελούς εργασίας, για εμβληματική αλλαγή που εισήγαγε ο νέος Ποινικός Κώδικας που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου ως εναλλακτικός τρόπος έκτισης καταδικών από πλημμελήματα, θα αναστείλει αμέσως το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για αναστολή “λόγω τεχνικών προβλημάτων” δεδομένου πως “δεν υπάρχουν οι υποδομές για να λειτουργήσει”.

Όπως αποκαλύπτει ο Παναγιώτης Στάθης στο capital.gr, η αναστολή, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, δεν αφορά σε κατάργηση του μέτρου, το οποίο μπορεί να αποβεί τελικά θετικό, αλλά πρόκειται για προσπάθεια να καταστεί εφαρμόσιμο καθώς νομοθετήθηκε χωρίς να υπάρχει υποδομή. Θα αναστείλει επίσης την εφαρμογή της λεγόμενης ποινικής διαπραγμάτευσης, βάσει της οποίας κατά τα αμερικάνικα πρότυπα ο κατηγορούμενος μπορεί να δηλώσει ένοχος και να διαπραγματευθεί την ποινή του με τον εισαγγελέα. Η αναστολή θα ψηφιστεί με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Τι σημαίνει

Για να γίνει σαφές τι είναι η “ποινή” της κοινωφελούς εργασίας, ο νέος ΠΚ αναγνωρίζει στην εισηγητική έκθεση πως πέραν των άλλων, είναι άδικο όλες οι πλημμεληματικές ποινές να μετατρέπονται σε χρηματικές καθώς ουσιαστικά είναι μεροληπτικό για όσους έχουν οικονομική δυνατότητα. Για αυτό και ουσιαστικά όλες οι ποινές κάτω από τρία χρόνια αναστέλλονται, εκτός κι αν ο δικαστής κρίνει διαφορετικά.

Οι ποινές όμως άνω των τριών ετών (από 3-5 αφορούν πλημμελήματα) δεν μετατρέπονται σε χρηματικές και δεν αναστέλλονται όταν είναι τελεσίδικες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμα και για πλημμελήματα με ποινή από 3-5 χρόνια οι καταδικασθέντες θα φυλακίζονται, τουλάχιστον για το 1/10 της ποινής και μετά θα έχουν δικαίωμα να αιτηθούν να μετατραπεί σε κοινωφελή εργασία. Η παροχή κοινωφελούς εργασίας καθίσταται ως κύρια ποινή. Δηλαδή μπορεί να επιβάλλεται αυτοτελώς από το δικαστήριο. Η ποινή της κοινωφελούς εργασίας θα εκτελείται σε δημόσιες υπηρεσίες, και ΟΤΑ.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα είναι εν προκειμένω, πως λόγω της ταχύτητας με την οποία ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας, δεν υπάρχουν οι υποδομές στους ΟΤΑ για να μπορεί κάποιος να εργαστεί εκεί και να εκτίσει την ποινή του.

Όπως είπε λοιπόν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 είπε πως “υπάρχουν δυο τεχνικά ζητήματα που μας προβληματίζουν και πρέπει να τα δούμε με πολύ σοβαρότητα. Το ένα αφορά στην κοινωνική εργασία, διότι δεν υπάρχει συνεννόηση με τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν υπάρχει πλαίσιο και μηχανισμός που να επιβλέπει αυτή τη διαδικασία” τόνισε ο κ. Τσιάρας.

“Άλλο ένα ζήτημα αφορά στην Ποινική Διαπραγμάτευση, που μας βρίσκει ανέτοιμους γιατί δεν υπάρχει ούτε η γνώση, ούτε η δυνατότητα από πλευράς δικαστικού σώματος, ώστε να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους διαδικασίας. Εκτιμώ ότι χρειάζεται λίγος χρόνος”, σημείωσε ο υπουργός.

Συνεπώς τα δυο αυτά άρθρα θα ανασταλούν μέχρι να υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής τους.

Όπως έγραψε χθες το Capital.gr η κυβέρνηση ξεκινά από μηδενική βάση την επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για τον διορισμό από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο των κυριών Καλού και Κοκοτίνη.

Η κυβέρνηση θα προτείνει εκ νέου ανώτατους δικαστές που θα περάσουν από την ακρόαση στη Βουλή και μετά το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει. Την πρόταση θα κάνει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, ο οποίος επικουρείται από τον υφυπουργό Δημ. Κράνη (έναν άριστο γνώστη των δικαστηρίων και της Δικαιοσύνης) και θα αφορά στις θέσεις του Εισαγγελέα και του Προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και την πλήρωση τριών θέσεων αντιπροέδρων του ΣτΕ (και αυτές δεν επικυρώθηκαν από τον ΠτΔ) και έξι θέσεων αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο που δεν πληρώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα