19 Απριλίου 2024 / 5:43 πμ
19 Απριλίου 2024 / 5:43 πμ
https://www.youtube.com/watch?v=wmRDPTT9pdc

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό

από fimotro

Ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων

Έξι προτεραιότητες για τη μεταναστευτική πολιτική έθεσε η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου, ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας  κ. Δημ. Αβραμόπουλο και εν συνεχεία προήδρευσε σε σύσκεψη με την παρουσία και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γ. Κουμουτσάκου και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη.

Στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.
3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2018- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.
6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της

H Ελλάδα δεν είναι μόνη της στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη θεσμική συνάντηση της Κομισιόν και της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το μεταναστευτικό.
Παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στο ανατολικό μεταναστευτικό μέτωπο.
Θα πρέπει να προετοιμαστούμε, δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Όπως σημείωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης ήρθε για να μείνει.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.
Πέρασε δύσκολες στιγμές η χώρα από το μεταναστευτικό, αλλά φέρει την ευθύνη της φύλαξης των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.
O Επίτροπος Μετανάστευσης της Κομισιόν, εκτίμησε ότι είναι βέβαιο πως η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική στο μέλλον.

Κουμουτσάκος: Πρόκληση για Ελλάδα και Ευρώπη το μεταναστευτικό

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε το ζήτημα «πολύ σοβαρό» και «πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη».
«Σήμερα καταγράφουμε αιτήματα για ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη» υποστήριξε ο κ.Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι επί τάπητος βρίσκεται το σχέδιο στρατηγικής της κυβέρνησης για το θέμα.
Άλλωστε την πρόθεση του για αλλαγές όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική ο κ.Μητσοτάκης την κατέστησε σαφή, αρχής γενομένης με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το μεταναστευτικό από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Κίνηση που μάλλον παραπέμπει στην εκτίμηση του κ.Μητσοτάκη ότι το μεταναστευτικό εξακολουθεί να αποτελεί ένα μείζον ζήτημα για την ασφάλεια της χώρας.
Προκειμένου να “εξουδετερώσει” αυτήν  την απειλή, μέλημα του πρωθυπουργού είναι να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες είτε για την χορήγηση ασύλου είτε για επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο, στις χώρες προέλευσης τους, γεγονός που θα βελτιώσει και τις συνθήκες διαβίωσης στα διάφορα μεταναστευτικά κέντρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Μητσοτάκης επιθυμεί την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων, με σύγχρονα τεχνικά μέσα και ενίσχυση των περιπολιών πάντα σε συνεργασία με την ΕΕ, την καθιέρωση κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας με διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, όπου η εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα ολοκληρώνεται το πολύ σε έξι εβδομάδες καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων των νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλη την επικράτεια.
Την ανάγκη λήψης μέτρων δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία, βάσει των οποίων οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές τον περασμένο Ιούνιο ήταν αυξημένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και του 2017.
Συγκεκριμένα, τον φετινό Ιούνιο πέρασαν από την Ελλάδα συνολικά 3.122 άτομα όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχαν περάσει 2.439 και το 2017 είχαν περάσει 2.012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα