Το Βερολίνο στηρίζει την πρόταση Μητσοτάκη έκδοση για πιστοποιητικό εμβολιασμού

από fimotro

Ανοιχτή στην υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού εμφανίζεται η Γερμανία, παρά την αρχική αντίσταση, στηρίζοντας την πρόταση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Eνωση ο Eλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ είπε ότι καλό θα είναι να συζητηθεί εκ νέου η έκδοση βεβαιώσεων εμβολιασμού, καθώς όσοι λαμβάνουν το εμβόλιο φαίνεται ότι δεν παρουσιάζουν πλέον κίνδυνο μετάδοσης στους υπόλοιπους.

Πλέον όλο και περισσότερες χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. τάσσονται υπέρ της έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών. Ισραήλ, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Φινλανδία δίνουν ή σκέφτονται να δώσουν σειρά ταξιδιωτικών και άλλων προνομίων σε όσους εμβολιάζονται.

Τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο η Γερμανία όσο και η Ιταλία είχαν αποφύγει να στηρίξουν την πρόταση για την έκδοση πιστοποιητικών (όχι διαβατηρίων «Covid-19») σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό -με μία ή δύο δόσεις-, με σχολιαστές να επισημαίνουν ότι θα προτιμούσαν να ενισχύσουν τον εγχώριο τουρισμό, αντί να διευκολύνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο Ροτ είχε πει τον Ιανουάριο ότι ακόμη δεν είναι σαφές κατά πόσον οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους. Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε δηλώσει ότι καλό θα ήταν όσοι έχουν εμβολιαστεί να μπορούν να επιστρέψουν νωρίτερα σε εστιατόρια και κινηματογράφους, συναντώντας όμως την αντίθεση άλλων υπουργών στο Βερολίνο.

Οι τελευταίες έρευνες ενόσω προχωρούν οι εμβολιασμοί δείχνουν πως τα εμβόλια εμποδίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό (άνω του 80%) τη μετάδοση του ιού, στοιχεία που αναμένεται να κινητοποιήσουν τις χώρες να χορηγούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα