Το τελικό σχέδιο για την έξοδο από το lockdown

από fimotro

Τι αποφασίστηκε στις συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο

Διαδοχικές συσκέψεις είχε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκείμενου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τις ράγες πάνω στις οποίες θα κινηθεί η χώρα για να βγει σταδιακά από το lockdown.

Το στρατηγικό σχέδιο θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με μήνυμά του προς τους πολίτες το απόγευμα της Τρίτης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταρτίσει ένα πλάνο που θα συνδυάζει την προστασία της δημόσιας υγείας, την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και την διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των πολιτών.

Το σχέδιο θα υλοποιείται σε φάσεις, με μεσοδιαστήματα επτά ή 14 ημερών, προκειμένου να γίνεται εκτίμηση των συνεπειών του κάθε βήματος πριν προχωρήσουμε στο επόμενο.

Αυτό που επίσης προκρίνεται από την κυβέρνηση, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, είναι στη διάρκεια του καλοκαιριού να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία, όταν ο ιός ξανακάνει την εμφάνισή του από το φθινόπωρο και μετά.

Και μέχρι τότε υπάρχει η ελπίδα ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρξουν θετικές επιστημονικές εξελίξεις, όπως μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ανθρώπους που νοσούν πιο βαριά.

Όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν πως εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες επιδεινώνονται στην επόμενη φάση άρσης των μέτρων, τότε θα υπάρχει επιστροφή στην επιβολή περιορισμών. Τονίζουν, επίσης, με έμφαση ότι ο πλανήτης δεν έχει ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό.

Γι’αυτό και τονίζουν πως και κρούσματα θα υπάρχουν και θάνατοι θα καταγράφονται, ενώ επισημαίνουν ότι εάν παρατηρείται έξαρση, θα μπαίνουν και πάλι σε εφαρμογή μέτρα περιορισμού.

Το πρώτο άνοιγμα στην (νέα) κανονικότητα γίνεται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στις 4 Μαΐου, οπότε αποχαιρετούμε τo sms στο 13033 και τις βεβαιώσεις εξόδου.

Ουσιαστικά εκείνη την ημέρα λήγει σε μεγάλο βαθμό και για μεγάλο μέρος του πληθυσμού η καραντίνα, αφού ξεκινά η επαναλειτουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, «ξεκλειδώνοντας» ένα μέρος της οικονομίας.

Επίσης, από τις 4 Μαΐου καταργούνται και οι περιορισμοί μετακινήσεων προς την περιφέρεια, με εξαίρεση τις μετακινήσεις προς τα νησιά, κάτι που θα γίνει σε δεύτερη φάση.

Όσο για τους εργαζόμενους, θα επιστρέφουν σταδιακά στις δουλειές τους, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός προβλέπουν από 1η Ιουνίου άνοιγμα πολυκαταστημάτων και μεγάλων μεμονωμένων καταστημάτων, τα οποία θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. 15 τ.μ. ανά επισκέπτη, διευρυμένο ωράριο).

Επίσης, άνοιγμα αθλητικών εγκαταστάσεων, μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (π.χ. μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους). Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι.

Για τις 15 Ιουνίου προβλέπεται η επαναλειτουργία για:

Δημόσιες υπηρεσίες: Υπόλοιπες Δημόσιες υπηρεσίες

Επιχειρήσεις: Πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι κλπ. Αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

Καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης.

Επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο, απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο και κάθε τραπέζι έχει έως 6 άτομα (αναμένεται να εξειδικευθεί η ρύθμιση περαιτέρω).

Στις 29 Ιουνίου:

Γενικός πληθυσμός: Θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα.

Επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα) τα οποία θα λειτουργούν με ειδικούς κανόνες που θα αφορούν την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο. Ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας (θα οριστεί συγκεκριμένο ποσοστό) για ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί.

Επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα σε απόσταση μεταξύ τους (έως 1,5 μέτρο για τον ανοικτό χώρο και έως 2 μέτρα για τον κλειστό χώρο) και κάθε τραπέζι έχει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (που θα προσδιοριστεί στη συνέχεια).

Τα σχολεία

Αυτό που προβληματίζει ιδιαιτέρως την κυβέρνηση είναι το πότε θα ξανακαθήσουν οι μαθητές στα σχολεία. Το σίγουρο είναι πως η Γ’ Λυκείου επιστρέφει στις τάξεις στις 11 Μαΐου, ενώ το υπόλοιπο Λύκειο και το Γυμνάσιο λίγο αργότερα. Δεν αποκλείεται πάντως όλη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση να επιστρέψει στις 11 Μαΐου.

Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ανοίγουν προς το τέλος Μαΐου ενώ θα υπάρξει μάλλον και μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα σχολεία, δεν θα τηρείται απουσιολόγιο και οι μαθητές που θα απουσιάζουν δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά.

Το πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία και ποια μέτρα υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η νέα κανονικότητα επιβάλλει και νέους κανόνες υγιεινής, δηλαδή διατήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, μάσκες σε κλειστούς χώρους. Ειδικοί κανόνες θα υπάρξουν για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, καθώς μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο παράτασης της καραντίνας για τις ομάδες αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα