Το ΣτΕ επιτρέπει την αποστολή από βουλευτές sms και email κατά την προεκλογική περίοδο

από fimotro

Δεν συμπίπτει ούτε ταυτίζεται η πολιτική επικοινωνία με την διαφημιστική δραστηριότητα αναφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με απόφασή του ουσιαστικά επιτρέπει την αποστολή sms και email κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου από υποψήφιους βουλευτές, στο πλαίσιο της πολιτικής επικοινωνίας τους με τους εκλογείς.

Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με αφορμή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στους υποψήφιους βουλευτές το 2019 Θεόδωρο Φορτσάκη, Δημήτρη Κούβελα και Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Οι υποψήφιοι βουλευτές προσέφυγαν στην δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των επίμαχων προστίμων.

Έτσι , το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με σειρά αποφάσεων του, ακύρωσε τις αποφάσεις της Αρχής κρίνοντας ότι στερούνται νομίμου ερείσματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι δεν μπορεί να εξομοιωθεί η πολιτική επικοινωνία με τη διαφημιστική δραστηριότητα.

Με συντελεστή 90% θα φορολογηθούν τα αυξημένα κέρδη και των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου
Μάλιστα , επισημαίνουν ότι για τον περιορισμό της, αναγκαίας για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, επικοινωνίας του υποψήφιου βουλευτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τους εκλογείς της περιφέρειας στην οποία θέτει υποψηφιότητα, απαιτείται ειδική ρύθμιση, αναφερόμενοι στην έκδοση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι τέτοια ειδική ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί το άρθρο 11 παρ. 1 του νόμου 3471/2006 (όπως ερμήνευσε η Αρχή), το οποίο ρυθμίζει τις επικοινωνίες για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς, καθώς στην επίμαχη διάταξη του νόμου 3471/2006 δεν εμπίπτει πάντως η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα