Το σχέδιο της ΝΔ για μείωση των φόρων στα ακίνητα

από fimotro

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μια ρύθμιση περιορισμένης έκτασης που αφορά ένα κομμάτι της κοινωνίας. Εμείς σκοπεύουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο, ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη η οποία έχει υποστεί απανωτά πλήγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Αυτό επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Νομού Αχαΐας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε και τη μείωση για τους φτωχότερους αλλά θέλουμε να καλύψει και τη μεσαία τάξη η οποία μένει εκτός». Αναφερόμενος δε στον συμπληρωματικό φόρο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε:

«Γνωρίζω τους προβληματισμούς αρκετών ιδιοκτητών σχετικά με τον συμπληρωματικό φόρο. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή και θα τοποθετηθούμε».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η σημερινή κυβέρνηση εμμένει σε μια λογική υπερφορολόγησης η οποία ουσιαστικά τιμωρεί την ιδιοκτησία, ακολουθεί ιδεοληπτική πολιτική που πλήττει ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη και βάζει εμπόδια σε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Ενώ αναλύοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για τα ακίνητα ανήγγειλε τις εξής παρεμβάσεις:

1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, ώστε ο φόρος ακίνητης περιουσίας να μειωθεί στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

2. Μεταφορά της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό Κράτος στους Δήμους ώστε οι ιδιοκτήτες να βλέπουν άμεσα πού πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνουν και οι δήμοι να είναι υπόλογοι στους δημότες τους. Επιπλέον θα υπάρχει ένας μηχανισμός εξισορρόπησης, ώστε οι δήμοι που θα έχουν λιγότερα έσοδα από την ακίνητη περιουσία να μπορούν να αντισταθμίζουν τη διαφορά, με μεταφορά από τους δήμους που θα εισπράττουν περισσότερα.

3. Έκπτωση φόρου 40 με 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.

4. Μείωση της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν στο ένα τρίτο.

5. Ενεργή στήριξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο έχει θετική επίδραση στους ιδιοκτήτες, στο περιβάλλον και στον κατασκευαστικό κλάδο με διερεύνηση της δυνατότητας για διεύρυνση των δυνατοτήτων του προγράμματος, μέσω του πακέτου Γιούνκερ.

6. Δράσεις για την ανάπτυξη του “silver economy”, δίνοντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας.

7. Προώθηση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) κ. Στράτος Παραδιάς στάθηκε στην ανάγκη κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, όπως υποδεικνύει σε πρόσφατη μελέτη του και το ΙΟΒΕ, τονίζοντας ότι ο φόρος αυτός επιβλήθηκε για να μείνουν πρακτικά αφορολόγητες οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες ακόμη και σε περιοχές διεθνούς φήμης και υψηλής αξίας.

Ο κ. Παραδιάς σημείωσε τους κινδύνους απώλειας της περιουσίας τους για τους ιδιοκτήτες σε περιοχές όπου θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα το Κτηματολόγιο, με την εφαρμογή του τεκμηρίου ιδιοκτησίας του Δημοσίου αλλά και με την μαζική δήλωση ως δημοσίων, εκτάσεων που πριν από δεκαετίες ήταν δασικές αλλά σήμερα έχουν ενταχθεί στον αστικό ιστό. Αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες επιβαρύνσεις που υφίστανται οι ιδιοκτήτες σε εφαρμογή Κοινοτικών ρυθμίσεων οι οποίες συχνά είναι αχρείαστες και επιβάλλονται ύστερα από πιέσεις επαγγελματικών κλάδων. Τέλος υπογράμμισε τη συμβολή του κ. Χατζηδάκη ως υπουργού και παλαιότερα ευρωβουλευτή, ιδίως με την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων.

Τις εξελίξεις στην κτηματαγορά παρουσίασε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητής Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, σημειώνοντας ότι η αύξηση της ζήτησης εντοπίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων όπως είναι τα τουριστικά, εκείνα που μπορούν να αξιοποιηθούν για φοιτητικές και βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς και ακίνητα υψηλών προδιαγραφών.

Το πλαίσιο σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, τις αντικειμενικές αξίες, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου AirBNB) παρουσίασε η κα Χριστίνα Μαννέ, Οικονομολόγος, Λογίστρια – Φοροτεχνικός.

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος ασφάλισης κατοικιών μελών της ΠΟΜΙΔΑ με έκπτωση 10% μέσω ΑΝΥΤΙΜΕ INTERAMERICAN παρουσίασε ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, υπεύθυνος του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα