28 Μαρτίου 2024 / 11:55 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:55 μμ

Το ράδιο «Μίκης Θεοδωράκης» εκπέμπει διαδικτυακά

από fimotro

Ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Νίκος, είχε μία εξαίρετη ιδέα που δεν άργησε να την υλοποιήσει και έτσι εκπέμπει στο Διαδίκτυο ένα ραδιόφωνο με αποκλειστικό θέμα εκπομπής μόνο τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος αυτές τις ημέρες αναρρώνει σε δωμάτιο νοσοκομείου μετά το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο που υπέστη την Παρασκευή.

Ο κ. Νίκος Θεοδωράκης, μιλώντας στον «Ε.Κ.», είπε πάντως πως οι γιατροί θεωρούν ότι πέρασε ο κίνδυνος αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω της μεγάλης ηλικίας του διάσημου μουσικοσυνθέτη, ο οποίος μάλιστα το πρωί της Δευτέρας άκουγε το «Ράδιο Μίκης» (Mikis Radio).

Τι είναι όμως αυτό το ραδιόφωνο που εκπέμπει διαδικτυακά;

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Θεοδωράκη, εδώ και πάρα πολύ καιρό τον απασχολούσε ποιος θα ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος, ώστε όλος ο κόσμος να μάθει ολόκληρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία, μια και η μουσική του είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική της ολότητας του πολιτισμού μας ως Ελληνες.

Ο Νίκος Θεοδωράκης μάς δήλωσε επίσης ότι το Ράδιο Μίκης θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ομογενείς: «Γνωρίζοντας πόσο ο Μίκης είναι αγαπητός στο εξωτερικό και δη στα απόδημα αδέρφια μας, συστήνω ανεπιφύλακτα το Ράδιο Μίκης γιατί εκεί μπορούν να ακούσουν τα πάντα από το τεράστιο έργο του, ακόμη και έργα που τυχόν δεν έχουν μέχρι στιγμής έρθει σε επαφή. Ο δεσμός των Ομογενών με τη μουσική του Μίκη άλλωστε είναι διαχρονικός» μας είπε.

Μας ανέφερε επίσης ότι υπάρχει και ένα «δεύτερο» τρόπον τινά ραδιόφωνο μέσα στο Ράδιο Μίκης. Είναι «Ο Λαϊκός Μίκης Θεοδωράκης». Σε αυτή τη διαδικτυακή συχνότητα ακούγονται χίλια τραγούδια του Μίκη χωρίς καμία διακοπή. Αποτελεί έτσι ένα εξαίρετο εργαλείο μετάδοσης της μουσικής του Μίκη σε χώρους ψυχαγωγίας, εστιατόρια, κ.λπ.

Η προσπάθεια του Ράδιο Μίκης (Mikis Radio) και η απήχησή του εξέπληξε ευχάριστα τον ίδιο τον δημιουργό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στηρίζει το εγχείρημα και βοηθάει στο να ενημερώνει για την καλύτερη παρουσίαση των έργων του.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του και περιγράφεται στη συνέντευξη που έδωσε στο Ράδιο Μίκης τον Φεβρουάριο του 2018 στον Νίκο Θεοδωράκη:

«Εχω την αίσθηση ότι ελευθερώθηκαν επιτέλους τα τραγούδια μου που ήταν θαμμένα επί 30 και πλέον χρόνια και τώρα ελεύθερα τελείως από μίση κόμπλεξ και απαγορεύσεις, ελεύθερα πάνω απ’ τον ουρανό της Αθήνας (…) από τη στιγμή που το Mikis-Radio πήρε την πρωτοβουλία να τα απελευθερώσει οριστικά. Η αίσθηση που έχω τώρα στα 93 μου χρόνια είναι η ίδια που είχα και στα 19 μου χρόνια την ημέρα που γιόρταζα μαζί με όλους τους Ελληνες την απελευθέρωση της πατρίδας μου από τους Γερμανούς»…

Ο Μίκης Θεοδωράκης μαζί με τον γιο του Νίκο παρακολουθεί μία συναυλία προς τιμήν του (ευγενική παραχώρηση Νίκου Θεοδωράκη).
Oσοι γνωρίζουν το έργο του Μίκη, ξέρουν ότι γίνονται αναφορές τόσο στην αρχαία Ελλάδα με Οπερες που βασίζονται σε κείμενα του Σοφοκλή του Ευριπίδη του Αριστοφάνη όσο και στην Εκκλησιαστική μουσική όπου ακούμε τη Βυζαντινή μουσική.

Οπως λέει ο γιος του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη «η μουσική του Μίκη είναι τεράστια. Ξεκίνησα την διάδοση του έργου του δημιουργώντας ένα ραδιόφωνο το Mikis Radio. Μεταδίδει διαρκώς την μουσική του Μίκη σε ολόκληρο τον Κόσμο με εκφωνήσεις αλλά και με τη βοήθεια του ιδίου, από μια βάση δεδομένων απόλυτα αξιόπιστη αφού διορθώνουμε τα όποια λάθη υπάρχουν σε άλλες αναφορές της εργογραφίας του.

Μια βάση δεδομένων με εκφωνήσεις αλλά και κείμενα που διαρκώς συμπληρώνονται μέσα από τα δικά του βιβλία «Μελοποιημένη ποίηση». Σκοπός μας είναι να το γνωρίσουν και να το αγκαλιάσουν περισσότεροι Ελληνες και να το διαδώσουν στον Κόσμο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες και στον πολιτισμό μας».

Ειδικότερα, πάντως, το διαδικτυακό ραδιόφωνο Mikis Radio (www.mikisradio.com https://mikisradio.blogspot.gr/), που μεταδίδει διαδικτυακά 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, δεν έχει παραλείψει τίποτα από το έργο και τη γενικότερη δράση του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι ακροατές, για πρώτη φορά, έρχονται σε επαφή με όλα τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία παρουσιάζονται με εκφωνήσεις ώστε να γίνονται γνωστοί όλοι οι συντελεστές. (Ποιητές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ορχήστρες, χρονολογία δημιουργίας ή ηχογράφησης).

Ενα κυριολεκτικά κολοσσιαίο έργο, που λίγοι το γνωρίζουν στην ολοκληρωμένη του μορφή και περιλαμβάνει: α) Κύκλους τραγουδιών, β) Μουσική για θέατρο, γ) Μουσική για Αρχαίο Δράμα, δ) Μουσική για κινηματογράφο, ε) Ορατόρια, στ) Συμφωνικά και Μετασυμφωνικά έργα και Μουσική Δωματίου, ζ) Μπαλέτα, η) Οπερες, θ) Ραψωδίες και Εκκλησιαστική μουσική.

Εκτός από τις μουσικές δημιουργίες οι ακροατές μπορούν να παρακολουθήσουν και θεματικές εκπομπές βασισμένες σε βιβλία που έχουν γραφτεί για τον Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του, σε συνεντεύξεις που έχει δώσει και σε μαρτυρίες συνεργατών του από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Τις θεματικές εκπομπές έχουν αναλάβει οι συνεργάτες μας Γιώργος Λογοθέτης- δημοσιογράφος και συγγραφέας, Θανάσης Γιώγλου- παραγωγός ραδιοφώνου και συνεργάτης του ogdoo.gr και η Αναστασία Βούλγαρη ποιήτρια και συγγραφέας» συνεχίζει ο κ. Ν. Θεοδωράκης.

Ενα άλλο που πρέπει να σημειωθεί είναι η ανταπόκριση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μέσα σε λίγους μήνες οι επισκέψεις ακροατών στο αρχικό Blog μετάδοσής του, από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεπέρασαν τις 1.400.000, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για διαδικτυακό ραδιόφωνο, ενώ οι ακροατές προέρχονται από 77 και πλέον χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα