Ένα διαζύγιο που διαφαινόταν εδώ και καιρό φαίνεται να είναι η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και μετά τη συνέντευξη του πρώτου στο Βήμα της Κυριακής, όπου εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της κυβέρνησης.
Ο Αντώνης Σαμαράς συστηματικά κατηγορούσε τον πρωθυπουργό ότι πήρε τη ΝΔ από τις δεξιές της ρίζες και την έχει στρέψει σε ένα απολιτίκ κέντρο. Επίσης, για τα εθνικά θέματα θεωρεί ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια ενδοτική πολιτική ειδικά στα ελληνοτουρκικά συν τη woke up ατζέντα, το θέμα δηλαδή με τα ομόφυλα ζευγάρια. Έως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφευγε να απαντήσει ακολουθώντας τη γνωστή λογική ότι όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να έχουν τις απόψεις τους και να τις εκφράζουν.
Όσον αφορά την σημερινή κατάσταση, το μεγάλο ερώτημα που μένει αναπάντητο στο Μαξίμου έχει να κάνει με το εάν μετά τη διαγραφή Σαμαρά, θα διατηρηθεί η «συναντίληψη» με τον Καραμανλή, ή εάν θα σπάσει το «μέτωπο». Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί για πολλούς εντός της Νέας Δημοκρατίας την «ψυχή της παράταξης» και παραμένει ιδιαίτερα αγαπητός .
Εξάλλου, η κριτική του Κώστα Καραμανλή εδώ και μήνες επικεντρώνεται κυρίως στα εθνικά θέματα κάτι που κάνει ιδιαιτέρως κρίσιμες τις παρεμβάσεις του.
Εντυπωσιακά πιο χαμηλοί ήταν οι τόνοι που κράτησε πρόσφατα ο κ. Καραμανλής σε παρέμβασή από τη Θεσσαλονίκη για τα εθνικά ζητήματα, λίγο πριν την έλευση Φιντάν στην Αθήνα. Ο πρώην πρωθυπουργός, σε αντίθεση με παλαιότερες παρεμβάσεις του, δεν έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για «παγίδες» στο διάλογο με την Τουρκία και έμμεσες υπαναχωρήσεις. Αντιθέτως, τόνισε πως ανησυχίες οι οποίες εκφράζονται ενισχύουν τις εθνικές θέσεις. Η γέφυρα που έριξε προ 24ωρων ο Πρωθυπουργός στη πλευρά Καραμανλή και στην περίοδο του 2009, ίσως είχε παίξει τον ρόλο της. Ήταν χαρακτηριστικό πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναγνωρίσει πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική θέση.
Ήταν μία ομιλία χωρίς αιχμές που φάνηκε να θέλει να εξηγήσει πως ο λόγος που εκφράζει εδώ και καιρό ανησυχίες για τα εθνικά ζητήματα είναι διότι παρατηρεί την επιθετική στρατηγική της Τουρκίας η οποία δεν αλλάζει. «Θέλω να υπογραμμίσω οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές, τους δημιουργεί άλλωστε ή επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.
Σε όλες τις περιπτώσεις το Μαξίμου διαχωρίζει τον Αντώνη Σαμαρά από τον Κώστα Καραμανλή.