Το παρασκήνιο της διαγραφής Μπογδάνου

από fimotro

Τα τρία στοιχεία που προκάλεσαν την οργή του πρωθυπουργού

Παρελθόν αποτελεί από την Τρίτη 5 Οκτωβρίου ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που μάλλον μοιάζει με φυσιολογική εξέλιξη. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση. Δεν είχε περάσει ούτε μισή ώρα από τη στιγμή που ο Νίκος Δένδιας (ο οποίος και πάλι… κέρδισε πόντους) «άδειασε» τον πρώην γαλάζιο βουλευτή, και ο πρωθυπουργός με την σειρά του στον έστειλε στην κερκίδα.

Ήταν η δεύτερη φορά, εξάλλου, σε μικρό χρονικό διάστημα που δημιουργούσε ζήτημα στη Νέα Δημοκρατία. Και ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη φορά δεν έδωσε συγχωροχάρτι. Έστειλε, μάλιστα, και ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος: Τέτοιου είδους συμπεριφορές, πολλώ δε μάλλον ταύτιση με την άκρα δεξιά, δεν θα έχουν θέση στη γαλάζια παράταξη. «Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα το εννοούσαμε», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, λίγο μετά την διαγραφή, αποδεικνύοντας ότι η προηγηθείσα «απειλή» δεν ήταν κενή περιεχομένου.

Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες σε ιστοσελίδα που ανήκε μέχρι πρόσφατα στον ίδιο και αναδεικνύει συχνά τις θέσεις του, προχώρησε στην αδιανόητη κίνηση να δημοσιεύσει λίστα με τα ονόματα παιδιών σε νηπιαγωγείο της Κυψέλης. Ο Κ. Μπογδάνος έσπευσε να κάνει retweet το εν λόγω κείμενο, το οποίο ειρήσθω εξήρε το έργο του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας ότι αποτελεί εξαίρεση στους βουλευτές και πολιτευτές του κυβερνώντος κόμματος στην Α’ Αθήνας. Τελικά μετά τη δημόσια κατακραυγή αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη, ζητώντας άφεση αμαρτιών και από το Μέγαρο Μαξίμου. Την οποία πήρε έστω… προσωρινά.

Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, πάντως, ήταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια εξέλιξη, για την οποία φάνηκε ότι έτοιμος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι γνωρίζοντες υπογραμμίζουν ότι οι απόψεις του πρωθυπουργού με του πρώην βουλευτή σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται και συνεπώς η διαγραφή φάνταζε (και τελικά ήταν) ως το επικρατέστερο σενάριο.

Τρία στοιχεία προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την σφοδρή ενόχληση του πρωθυπουργού.

Πρώτον, οι εμφυλιοπολεμικές αναφορές του βουλευτή Α΄ Αθηνών. Δεύτερον, το γεγονός ότι σε μια ιστορικής σημασίας συμφωνία, όπως είναι η στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, εκφωνεί μια τέτοια ομιλία στη Βουλή και δίνει το πάτημα στην αντιπολίτευση να αλλάξει την ατζέντα.

Τρίτον, το ότι ο κ. Μπογδάνος προέβη στην κίνηση αυτή παρά το γεγονός ότι είχε δεχθεί δημόσια προειδοποίηση.

«Η πράξη του κ. Μπογδάνου (σ.σ. με τη δημοσιοποίηση ονομάτων νηπίων) ήταν ένα λάθος», έλεγε πριν από τρεις εβδομάδες ακριβώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ήταν ένα λάθος, ήταν μια πράξη που δεν συνάδει με τις αρχές και την ιστορία της παράταξής μας.

Ήταν ένα λάθος, που ο ίδιος αναγνώρισε μεν, απολογούμενος για το γεγονός ότι αναπαρήγαγε στοιχεία παιδιών, που είχαν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον έντονο διάλογο που είχε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος με τον Θανάση Παφίλη, που απάντησε εκ μέρους του ΚΚΕ στην τοποθέτησή του, το λόγο πήρε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αποδοκίμασε με σαφήνεια τα όσα είπε ο βουλευτής της ΝΔ, λέγοντας:

«Θα ήθελα να πω εκ μέρους της κυβερνήσεως ότι δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας μας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας στο μέλλον. Εγώ δεν γνωρίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι.

Λέω, όμως, το εξής: ότι οποιαδήποτε προσπάθεια, σήμερα, προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους, είναι απαράδεκτη.

Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι πάντοτε απαράδεκτη, διαχρονικά απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου από τη Χρυσή Αυγή στο αίμα νεκρών για τη δημοκρατία, είναι επίσης απαράδεκτη.

Και είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα