Το παρασκήνιο της απέλασης των 8 Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία

από fimotro

Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση και δυναμική

Κλιμακώνεται η ρωσική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας με τη χθεσινή απαράδεκτη και ανεδαφική απόφαση της Μόσχας να απελάσει οκτώ διπλωμάτες μας, μεταξύ αυτών και τον γενικό πρόξενο της χώρας μας στη Μόσχα, Νικόλαο Κρίκο. Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση, δυναμική και ειλικρινής.

Η νέα απόφαση της Ρωσίας ήταν αναμενόμενη για ανθρώπους που παρακολουθούν εκ βαθέων τις διμερείς σχέσεις, ενώ η Μόσχα -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα- έχει εδώ και τρεις μήνες θέσει την Ελλάδα σε ένα ειδικό κατάλογο χωρών στις οποίες ασκεί έντονη κριτική. Ο συγκεκριμένος κατάλογος περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Λιθουανία και όλα τα σκανδιναβικά κράτη. Αλλωστε η εκκεντρική και εμπρηστική εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργός Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έχει φραστικά επιτεθεί και επικρίνει τη χώρα μας, ενώ έχει προβεί σε απαράδεκτες συστάσεις (!) για τη διπλωματική συμπεριφορά μας.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα απειλεί τη Λιθουανία και την Πολωνία σχετικά με τη μη διέλευση των μεταφορικών τρένων (λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε.) από τη Λευκορωσία του αυταρχικού συμμάχου της Αλεξάντερ Λουκάσενκο προς τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, ενώ προχθές προκλητικά κατέβασε την πολωνική σημαία από το ιστορικό κοιμητήριο του Κατίν (περιοχή Σμόλενσκ), όπου το 1940 οι σοβιετικές δυνάμεις της αλήστου μνήμης σταλινικής μυστικής υπηρεσίας NKVD του Λαυρέντη Μπέρια δολοφόνησαν εν ψυχρώ 22.000 αξιωματικούς, αστυνομικούς και διανοούμενους της Πολωνίας.

Η πρέσβης της χώρας μας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Αικατερίνη Νασίκα, εκλήθη χθες στο ρωσικό ΥΠΕΞ. Η ρωσική πλευρά διαμαρτυρήθηκε (!) για «τη συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών Αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου». Επίσης, η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε για το ότι είχαμε προ καιρού κηρύξει μία ομάδα Ρώσων διπλωματών ως «personae non gratae». Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και εφαρμόζει τις αποφασισθείσες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της βάναυσης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Αναφορικά με τους οκτώ Ελληνες που απελαύνονται, οι επτά είναι διπλωμάτες και ένας διοικητικός υπάλληλος και πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών.

Η Ελλάδα έχει πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και γενικά προξενεία σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ (λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, με κάποτε ακμάζοντα Ελληνισμό (περιοχή Κράι Κρασνοντάρ). Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι Ελληνες διπλωμάτες στη Ρωσία κυμαίνονται μεταξύ 30-35, ενώ, πέραν της αχανούς χώρας, καλύπτουν και τις Κεντροασιατικές Δημοκρατίες του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν (Ντουσάνμπε, Τασκένδη και Ασχαμπάντ).

Ανακοίνωση

Αναφορικά με την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ διπλωματικών στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του γενικού προξένου Μόσχας ως «personae non gratae» (27.06.2022):

Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του γενικού προξενείου στη Μόσχα ως «personae non gratae».

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και το υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Εξυπακούεται ότι η πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεσή τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Η Μόσχα έδωσε χθες προθεσμία οκτώ ημερών στους οκτώ Ελληνες διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι οκτώ διπλωμάτες μας που καλούνται να αποχωρήσουν είναι οι: Νικόλαος Κρίκος, γενικός πρόξενος στη Μόσχα, Ευαγγελία Καλαιτζή, πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, Σταύρος Βενιζέλος, σύμβουλος πρεσβευτή, Νικόλαος Σαπουντζής, σύμβουλος πρεσβείας, Ευάγγελος Πελεκάνος, σύμβουλος πρεσβείας, Ανδρέας Γκοτσίνας, σύμβουλος πρεσβείας, Αθανάσιος-Αλέξανδρος Καυκαλίδης, γραμματέας πρεσβείας, και ένας διοικητικός υπάλληλος της πρεσβείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα