Το Ντουμπάι πληρώνει το τίμημα από τα πάρτι

από fimotro

Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊου αυτήν την εβδομάδα ήταν περίπου 25.000 έναντι λιγότερων από 2.000 τον Νοέμβριο

Το Ντουμπάι εδραίωσε τη θέση του ως πόλη των πάρτι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προσελκύοντας πλήθη από όλα τα μέρη του κόσμου. Αλλά ούτε έναν μήνα αργότερα, το εμιράτο του Κόλπου πληρώνει υψηλό τίμημα, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εκτιναχθεί και οι γιατροί διαμαρτύρονται για έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρουν οι FT, τα κρούσματα Covid-19 τετραπλασιάστηκαν από τον Νοέμβριο, αγγίζοντας τα 4.000 ημερησίως. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο τα κρούσματα-ρεκόρ έχουν αναγκάσει το Ντουμπάι να επιβάλλει νέους περιορισμούς, όπως τα αυξημένα τεστ άμα τη αφίξει των επισκεπτών και η απαγόρευση ζωντανής ψυχαγωγίας, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια εμβολιασμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Είναι ατυχία να είσαι η πόλη που το jet set κάνει πάρτι κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας», σχολίασε ο Jim Krane, research fellow στο Ινστιτούτο Baker του Πανεπιστημίου Rice.

Οι γιατροί στα ΗΑΕ έχουν την ίδια αίσθηση: «τα πρωτοχρονιάτικα καμώματα στο Ντουμπάι ήταν ένα προφανές περιστατικό υπερμετάδοσης. Μετά από αυτό, τα κρούσματα αυξήθηκαν γρήγορα και έχουμε και τη νέα μετάλλαξη του ιού», ανέφερε γιατρός που δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του.

Η εισροή κατά τη διάρκεια των γιορτών έδωσε οικονομική ώθηση στο χρεωμένο εμιράτο. Η πληρότητα των ξενοδοχείων αυξήθηκε σε 71% κατά μέσο όρο τον Δεκέμβριο. Η στρατηγική των «ανοικτών θυρών» στηρίχθηκε και στην επιτυχημένη προώθηση του εμβολιασμού, καθώς τα ΗΑΕ, χρησιμοποιώντας τα εμβόλια των Sinopharm και BioNTech/Pfizer έχουν χορηγήσει περισσότερες από 2,7 εκατ. δόσεις, καλύπτοντας πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Στόχος είναι να ανοσοποιηθεί το ήμισυ των κατοίκων, που αριθμούν σε 10 εκατ., κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου.

Ωστόσο, το τίμημα της οικονομικής «ανάσας» που πήρε η χώρα στις γιορτές –παρά τις αυστηρές απαιτήσεις της καραντίνας που επιβράδυναν τον ρυθμό των αφίξεων και καθώς τα μπαρ, οι παραλίες και τα εμπορικά κέντρα παραμένουν ανοικτά και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου- είναι αισθητό στα νοσοκομεία και αμαυρώνει την προσπάθεια του Ντουμπάι να εμφανιστεί ως ασφαλής περιοχή.

Όπως σημειώνουν οι FT, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊου αυτήν την εβδομάδα ήταν περίπου 25.000 έναντι λιγότερων από 2.000 τον Νοέμβριο, όταν και ξεκίνησε η τουριστική περίοδος. Από την αρχή της πανδημίας, περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Εμιράτο από τον ιό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα