Το meteo εξηγεί ποιες περιοχές της χώρας θα επηρεάσει ο καύσωνας

από fimotro

Αναλυτικά στοιχεία για το πόσο θα διαρκέσει και από πότε θα δροσίσει

Εναν σημαντικό καύσωνα, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες θα επηρεάσει την χώρα μας, με κορύφωση την Παρασκευή και το Σάββατο. Η θερμοκρασία στην ηπειρωτική χώρα θα αγγίξει τους 41 και σε κάποιες περιοχές και τους 42 βαθμούς Κελσίου».

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Θεσσαλία, η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Στερεά (Βοιωτία και Φθιώτιδα), αρκετά τμήμα της Πελοποννήσου και η Αττική. Υποχώρηση και πτώση της θερμοκρασίας περιμένουμε από την Κυριακή.

«Καμπανάκι» για πυρκαγιές από το meteo.gr

Παράλληλα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια τη ίδιας περιόδου. Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Ειδικότερα, στον επόμενο χάρτη παρουσιάζεται η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17/08/2022, οπότε και αυτή αναμένεται, μέσα σε διάστημα 2 ημερών, να πέσει κάτω από το 10 % στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα