Νέο ράλι για το φυσικό αέριο – Η τιμή του ξεπέρασε τα 200 ευρώ

από fimotro

Συναγερμός για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος

Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά, καθώς οι μεγάλοι καταναλωτές ανησυχούν για τις προμήθειες από τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με την TTF, την τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο, εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 37% την Παρασκευή στα 202 ευρώ MWh — πάνω από 10 φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και ενώ οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν έχουν ακόμη στοχεύσει την ενέργεια, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι οι ροές θα μπορούσαν να διαταραχθούν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους Financial Times, ορισμένοι πελάτες στην Ευρώπη αφήνουν τα συμβόλαια με την Gazprom να λήξουν και έτσι αναζητούν ποσότητες σε μια ήδη στενή αγορά.

«Οι καταναλωτές αποφεύγουν το ρωσικό φυσικό αέριο και το LNG ως απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα», ανέφερε η Rystad Energy σε έκθεσή της.

Πάνω από τα 300 ευρώ διατηρούνται και αύριο οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, παρά τη μικρή διόρθωση που εμφανίζουν. Το καθεστώς alert εξακολουθεί και ισχύει, καθώς η ουκρανική κρίση εντείνεται, ειδικά μετά τη ρωσική επίθεση στο μεγαλύτερο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο. Φυσικό αέριο και πετρέλαιο συνεχίζουν και σήμερα το τρελό ράλι τους.

Στην Ελλάδα αύριο, Σάββατο, η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι στα 344,74 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας μείωση κατά 4,8% σε σχέση με τη σημερινή. Πάνω από τα 400 ευρώ η μέγιστη τιμή εντός της ημέρας (408,85 ευρώ/MWh). Ιταλία και Ελλάδα εξακολουθούν να είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη με την υψηλότερη χονδρική τιμή του ρεύματος από τις αρχές του έτους έως και αύριο.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα μας, το Σάββατο, φαίνεται να επιστρατεύεται ο λιγνίτης, ως ανάχωμα για τη χρήση του φυσικού αερίου και με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα αύριο (13,58% συν 1% από τις ΑΠΕ της Κρήτης). Η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής είναι αυξημένη στο 17,22%, με το φυσικό αέριο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν στο 52%. Αυξημένα αύριο είναι και τα νερά συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, στο 6,67%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα