Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, αυτά είναι 8 νόστιμα και παραδοσιακά πιάτα και προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσει κανείς, αν βρεθεί σε μία από τις παρακάτω χώρες. Μέσα στη λίστα, κάνει και την εμφάνισή της η Ελλάδα, με ένα πιάτο που όλοι ξέρουμε πολύ καλά.
Βέλγιο-Waterzooi
Στη Φλάνδρα φτιάχνουν την αρωματική κοτόσουπα waterzooi. Βράζουν το κοτόπουλο με καρότα, πράσα και σέλερι, για να φτιάξουν έναν γευστικό ζωμό. Αφαιρούν το κοτόπουλο και φτιάχνουν roux, για να αποκτήσει ο ζωμός αυτός μια πιο παχύρρευστη σύσταση και να γίνει σαν λευκή σάλτσα. Προσθέτουν κρεμ φρες, μυρωδικά, και βάζουν και πάλι το κοτόπουλο στην κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό. Σερβίρουν με ψωμί ή πατάτες.
Σουηδία – Semla
Σήμερα, στη Σουηδία, τα semla έχουν έρθει στη μόδα. Μεγάλα και αφράτα στρογγυλά ψωμάκια με κάρδαμο, αμυγδαλόπαστα και ζάχαρη, σερβιρισμένα με σαντιγί. Βάσει εθίμου, καταναλώνονται την τελευταία Τρίτη του Φεβρουαρίου ή την πρώτη Τρίτη του Μαρτίου (Mardi Gras=Χοντρή Τρίτη). Τώρα πια, ο κόσμος τα τρώει σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Οι φούρνοι όλης της χώρας διαγωνίζονται για το ποιος θα ανακηρυχτεί από τις εφημερίδες ως ο φούρνος με το καλύτερο semla.
Γερμανία – Εisbein
Στη Γερμανία, ειδικά στο Βερολίνο, όλοι μεγαλώνουν τρώγοντας αυτό το πιάτο. Είναι αρκετά λιπαρό, αφού παραδοσιακά φτιάχνεται με χοιρινό κότσι και σερβίρεται με μισό κιλό ξινολάχανο και μισό κιλό φάβα.
Γαλλία-Γλυκάδια vol-au-vent
Γλυκάδια μέσα σε ζυμάρι vol-au-vent με τη συνοδεία καραβίδας. Συχνά τα βρίσκουμε και μαζί με σάλτσα μανιταριών. Κλασικό πιάτο, με ενδιαφέρουσες υφές και πολλή γεύση.
Πολωνία-Ζur
Λευκή σούπα (μπορς) με λουκάνικα. Έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση και είναι πολύ δημοφιλής στην Πολωνία, ειδικά στα χωριά της χώρας. Φτιάχνεται από ψωμί σικάλεως, το οποίο το τοποθετούν σε βάζα, για δύο μέρες, σε θερμό μέρος για να υποστεί ζύμωση. Μπορεί να διατηρηθεί μέσα σε καλά κλειστά μπουκάλια μέχρι και δύο εβδομάδες, αρκεί να είναι σε δροσερό μέρος. Η σούπα γίνεται από ζωμό ριζώδους μαϊντανού, καρότα, πράσα, κρεμμύδια, λιωμένες σκελίδες σκόρδου, και αποξηραμένα άγρια μανιτάρια. Προσθέτουν παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο, που στη συνέχεια το αφαιρούν και το κόβουν σε λεπτές ροδέλες για το σερβίρισμα του πιάτου. Παραλλαγές περιέχουν και λεπτοκομμένο τηγανητό μπέικον σε κυβάκια. Σερβίρεται μαζί με πατάτες με τηγανητό κρεμμύδι.