18 Απριλίου 2024 / 3:34 μμ
18 Απριλίου 2024 / 3:34 μμ

Το ΔΝΤ αδειάζει το Reuters και ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει την Ελλάδα με τους όρους του…

από fimotro

Κατηγορηματικά το ΔΝΤ διαψεύδει το δημοσίευμα του Reuters που υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ προορίζεται για ρόλο ειδικού συμβούλου. «Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα», δηλώνει σε γραπτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ραις με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters που γράφει ότι το Ταμείο προαλείφεται να αναλάβει ρόλο ειδικού συμβούλου.

«Θα θέλαμε να υποδείξουμε ότι στην ενημέρωση τύπου της Παρασκευής, ο κ. Τόμσεν το υπονόησε λέγοντας «σε ότι αφορά την Ελλάδα, το Ταμείο παραμένει απολύτως προσηλωμένο. Μας έχει υποβληθεί αίτημα να συμμετέχουμε στις συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Η ομάδα μας αναμένεται να φτάσει (στην Αθήνα) σε μια ή δύο εβδομάδες

Αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό (σε όλες τις ενημερώσεις τύπου του κ. Τόμσεν) είναι ότι το Ταμείο έχει την πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά, δεδομένου, όμως, ότι πρόγραμμα θα στηριχθεί το δίπτυχο μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους ή ότι οι «αριθμοί θα βγαίνουν», όπως έχει πει ο κ. Τόμσεν», καταλήγει.

Το δημοσίευμα του Reuters

Το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αλλά πιθανότατα θα αποδεχτεί ένα status «ειδικού συμβούλου» (special advisory) με περιορισμένες αρμοδιότητες που το κρατούν στο τραπέζι, υποστήριξαν στο Reuters δυο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι με άμεση γνώση των προτάσεων.

Όπως είναι γνωστό στο ΔΝΤ δεν έχει εδώ και ένα χρόνο αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που τέθηκαν δεν πιάνονται χωρίς μεγάλη ανακούφιση χρέους. Αντιμετωπίζει ωστόσο την άρνηση των ευρωπαίων και τώρα είναι σε συζητήσεις να αποδεχτεί ένα ρόλο που τώρα σχεδιάζεται και θα του επιτρέψει να παίξει ρόλο με περιορισμένη αρμοδιότητα (formality), λένε οι πηγές του πρακτορείου.

«Θα είναι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος του δεν θα έχει αυστηρή αιρεσιμότητα (conditionality) όπως η συμμόρφωση και οι έλεγχοι κάθε τρεις μήνες», είπε μια από τις πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδα, Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ βρίσκονται σε αδιέξοδο από τότε που ο Β. Σόιμπλε επέμεινε το Ταμείο να είναι μέρος του προγράμματος αρνούμενος ωστόσο τις εκκλήσεις της Κρ. Λαγκάρντ για μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους.

«Με αυτό τον τρόπο η Λαγκάρντ θα μπορεί να πάει στο διοικητικό της συμβούλιο και να πει ‘δεν παραβιάζω τους κανόνες’ και ο Σόιμπλε του οποίου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκλογές το επόμενο φθινόπωρο να πει ‘έχω και το ΔΝΤ’» συμπλήρωσε η πηγή.

Η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα έχει περισσότερες εξουσίες από ένα απλό σύμβουλο και θα είναι, για παράδειγμα, υπεύθυνο για να σχεδιάζει συγκεκριμένες προτάσεις συμφωνιών και κείμενα διαπραγμάτευσης, συντονιζόμενο με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά.

«Δεν θα βάλουν λεφτά στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι απλά τεχνική βοήθεια. Θα πάρουν πιθανότατα ένα ρόλο ειδικού συμβούλου που θα σχεδιαστεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», είπε άλλη πηγή.

«Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μπει επίσημα. Θα παραμείνουν μέλος της τρόικας και θα είναι παρόντες σε όλες τις συζητήσεις», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, έλληνες και αξιωματούχοι του ΔΝΤ που είχαν επαφές στην Ουασιγκτον συζήτησαν αυτό το «ειδικό καθεστώς» που στηρίζεται από την ελληνική πλευρά. Παρά την αλλαγή στο status του ΔΝΤ, έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν στο τραπέζι ένα θεσμό που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση χρέους.

Το ΔΝΤ δεν ήταν διαθέσιμο για να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Τομσεν δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ταμείο είναι «πλήρως δεσμευμένο» στην Ελλάδα, αλλά επιμένει στην ελάφρυνση χρέους η οποία δεν απαιτείται να έχει τη μορφή «κουρέματος».

«Δεν αλλάξαμε γνώμη σε αυτό. Την απόφαση θα πάρουμε τους επόμενους μήνες» τόνισε.

Αναφορικά με την οικονομία, οι πηγές σημειώνουν ότι ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 0,1% φέτος, το πραγματικό νούμερο είναι πιθανό να είναι σε αρνητικό έδαφος.

Προσέθεσαν δε ότι μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι ακόμα πιθανή αλλά το «παράθυρο ευκαιρίας» είναι πολύ μικρό και εξαρτάται από τη γρήγορη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Αν η διαδικασία «τραβήξει», οι διαπραγματεύσεις θα αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα «ενοχλούν» τους γερμανούς ψηφοφόρους.

Η ελληνική πλευρά, σημειώνει το Reuters, αντιτείνει ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα» αλλά μπορεί να διαχειριστεί το χρέος αν οι πληρωμές «εξομαλυνθούν», οι λήξεις επιμηκυνθούν και το «ακριβότερο» χρέος του ΔΝΤ αντικατασταθεί με τη φθηνότερη χρηματοδότηση του ESM.

Κάποια από αυτά τα μέτρα είναι τώρα αποδεκτά στην ΕΕ, ωστόσο, οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αργά.

Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να πάρει ισχυρή ώθηση από την συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ αλλά αυτό δεν δείχνει πιθανό να γίνει πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017, το νωρίτερο, δήλωσε, μια εκ των πηγών.

Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει λίγο λιγότερα από 3 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, ένα σχετικά μικρό ποσό για την οικονομία, αλλά δυνητικά ισχυρό τονωτικό για την αύξηση της εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα