19 Απριλίου 2024 / 8:02 πμ
19 Απριλίου 2024 / 8:02 πμ

Το δημοψήφισμα έφερε νέα κόντρα Κοτζιά-Καμμένου

από fimotro

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 30% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ψήφισαν το 90,94% και υπέρ του ΟΧΙ το 6,13%.
Με δεδομένο ότι η συνολική συμμετοχή έφθασε τις 630.000 ψήφους, προκύπτει ότι το «Ναι», υπερψηφίστηκε περίπου από 573.000 πολίτες

Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως υπάρχει επικράτηση του «ναι», έστω και σε δημοψήφισμα με συμμετοχή χαμηλότερη του 50%. Θα φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή και θα προσπαθήσει να συγκροτήσει πλειοψηφία 2/3. Κάτι τέτοιο είναι, με βάση τα δεδομένα της στιγμής πρακτικά αδύνατον.

Αν αποτύχει η κοινοβουλευτική διαδικασία, τότε ο κ. Ζάεφ είναι σχεδόν υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εκλογές.

Από εκεί και πέρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε και το τι θα γίνει στην Ελλάδα καθώς φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει νέα κόντρα στην κυβέρνηση ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Στην ανάρτησή του,  ο κ. Καμμένος σημείωνε: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν. «Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία».

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών που υπενθυμίζει τον συμβουλευτικό χαρακτήρα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει αντιφατικό το αποτέλεσμα ενώ τονίζει με νόημα ότι «το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της Συμφωνίας».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά η οποία ανέφερε τα εξής: \

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονας χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ακόμα μεγαλύτερο τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της Συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην κοινωνία της γείτονος, αλλά ούτε και στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δικαίων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα