25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Το ανατρεπτικό σχέδιο της Σιγκαπούρης: Καταργεί τα lockdown

από fimotro

Το δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα χαράζει η Σιγκαπούρη την ώρα που χώρες ανά την υφήλιο εντείνουν γι’ άλλη μια φορά τα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν την προέλαση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

Ο οδικός χάρτης, που πρότειναν τρία μέλη της επιτροπής της Σιγκαπούρης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, προβλέπει την κατάργηση των lockdown – συνεπεία των οποίων μεταξύ άλλων ακυρώθηκε και φέτος το Grand Prix στην ασιατική πόλη-κράτος – και της μαζικής ιχνηλάτησης επαφών, την επιστροφή σε ταξίδια χωρίς υποχρεωτική καραντίνα και μαζικές συναθροίσεις, ακόμη και την κατάργηση της καταμέτρησης των ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19. Πρόκειται, σημειώνει το CNN, για μια ανατρεπτική προσέγγιση σε σχέση με το μοντέλο της «μηδενικής μετάδοσης», που υιοθέτησαν αρκετές χώρες, περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ, ένα μοντέλο που αποδείχθηκε μέχρι στιγμής επιτυχημένο στην αποτροπή μεγάλων ξεσπασμάτων.

Μόνον που το μοντέλο αυτό, που απαιτεί σκληρά μέτρα, δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο – η Σιγκαπούρη πέρυσι γνώρισε λόγω της πανδημίας τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της – και θα είναι αδύνατο να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα, αντιτείνουν οι εμπειρογνώμονες επιμένοντας ότι μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με την Covid-19. «Τα κακά μαντάτα είναι ότι η Covid-19 ίσως να μην εξαφανιστεί ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι είναι εφικτό να ζούμε μ’ αυτήν φυσιολογικά», υπογράμμισαν την περασμένη εβδομάδα σε άρθρο γνώμη τους στην εφημερίδα Straits Times οι υπουργοί Εμπορίου, Οικονομικών και Υγείας της Σιγκαπούρης. «Μπορούμε να μετατρέψουμε την πανδημία σε κάτι πολύ λιγότερο απειλητικό, όπως η γρίπη, ο αφθώδης πυρετός ή η ανεμοβλογιά και να συνεχίσουμε τις ζωές μας», πρόσθεσαν. Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο, που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες που επιζητούν την επιστροφή στην κανονικότητα, στα ταξίδια και τον τουρισμό και στο να δώσουν ελπίδα στους καταπονημένους από ενάμιση χρόνο περιοριστικών μέτρων πολίτες.

Κλειδί η επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας – Τα μέτρα που ετοιμάζονται να αλλάξουν στη Σιγκαπούρη

Το κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου αυτού είναι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Η Σιγκαπούρη τα έχει πάει μέχρι τώρα καλά – ένας από τους λόγους που τραβά σαν μαγνήτης τους ζάπλουτους εν μέσω πανδημίας – και μέχρι τις αρχές Ιουλίου τα δύο τρίτα του πληθυσμού της θα έχουν λάβει την πρώτη δόση και μέχρι τις 9 Αυγούστου και τις δύο. «Τα εμβόλια είναι λίαν αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου μολύνσεων και μετάδοσης. Ακόμη κι αν μολυνθεί κανείς, τα εμβόλια θα βοηθήσουν να αποτραπούν σοβαρά συμπτώματα της Covid-19», τόνισαν οι τρεις υπουργοί.

Καθώς θα προχωρά η εμβολιαστική εκστρατεία θα αλλάξει και ο τρόπος που οι Αρχές της Σιγκαπούρης παρακολουθούν τα ημερήσια κρούσματα, αφού όπως και στην περίπτωση της γρίπης, θα καταγράφουν μόνον εκείνους που νοσούν σοβαρά ή τον αριθμό των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Άτομα που έχουν μολυνθεί θα επιτρέπεται να αναρρώνουν στα σπίτια τους. «Θα ανησυχούμε έτσι λιγότερο για την πιθανότητα να γονατίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπαν οι υπουργοί, σημειώνοντας ότι πιθανώς θα χρειαστούν μελλοντικά ενισχυτικές δόσεις εμβολίων καθώς θα αναδύονται και θα εξαπλώνονται νέες, πιθανώς πιο μολυσματικές παραλλαγές του κορωνοϊού, όπως η Δέλτα και πρότειναν την καθιέρωση ενός «πολυετούς εμβολιαστικού προγράμματος».

Αν και θα συνεχίσουν να είναι αναγκαία τα διαγνωστικά τεστ και η παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας, οι υπουργοί προτείνουν τη διεξαγωγή τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως ενόψει μεγάλων κοινωνικών εκδηλώσεων ή κατά την επιστροφή ταξιδιωτών στη Σιγκαπούρη από το εξωτερικό, αντί της ιχνηλάτησης των στενών επαφών και της καραντίνας. Και για να γίνει αυτό, λένε, θα χρειαστούν ταχύτερες και ευκολότερες μέθοδοι εξετάσουν, καθώς τα τεστ PCR αργούν να δώσουν αποτελέσματα. Μια από τις προτεινόμενες μεθόδους είναι τα τεστ αναπνοής, που δίνουν ακριβή αποτελέσματα σε περίπου ένα λεπτό! Παράλληλα οι υπουργοί σημειώνουν ότι συν τω χρόνω θα είναι διαθέσιμες περισσότερες θεραπείες της Covid-19, καθώς ήδη είναι διαθέσιμες κάποιες που αποδεικνύονται αποτελεσματικές σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, μειώνουν τη σφοδρότητα των συμπτωμάτων και τα ποσοστά των θανάτων και επιταχύνουν την ανάρρωση. Πέραν τούτων, λένε, οι πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν «κοινωνική υπεθυνότητα», τηρώντας σχολαστικά μέτρα ατομικής υγιεινής και αποφεύγοντας τις επαφές με άλλους όταν νιώθουν άρρωστοι. «Με τους εμβολιασμούς, τα τεστ, τις θεραπείες και την κοινωνική υπευθυνότητα ίσως στο εγγύς μέλλον, όταν κάποιος μολύνεται από τον κορωνοϊό, η απάντησή μας να είναι διαφορετική σε σχέση με τώρα», σημείωσαν οι υπουργοί.

Επιφυλάξεις από άλλες χώρες

Χάρη στους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, την καραντίνα, την ιχνηλάτηση των επαφών, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα περιοριστικά μέτρα για τις μαζικές συναθροίσεις η Σιγκαπούρη αναδείχθηκε πέρυσι σε «success story» στην αντιμετώπιση της πανδημίας καταφέρνοντας να αναχαιτίσει τα πρώτα κύματα. Τον περασμένο μήνα η πόλη-κράτος των 5,7 εκατ. κατοίκων κατέγραφε κατά μέσο όρο περίπου 18 ημερήσια κρούσματα και συνολικά 36 θανάτους μέχρι τώρα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Το νέο της σχέδιο διαφέρει ριζικά από άλλες χώρες, που κατάφεραν να συγκρατήσουν την επιδημία αλλά έχουν σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων και επανέφεραν πρόσφατα σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα. Αρκετές πολιτείες στην Αυστραλία επανέφεραν τη Δευτέρα το lockdown στις πρωτεύουσές τους ανησυχώντας για μεγάλα ξεσπάσματα λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Η Αυστραλία είχε λάβει τα εύσημα διεθνών ΜΜΕ για την αρχική της αντίδραση, αλλά μόλις 5% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί.

To Χονγκ Κονγκ εμφανίζεται διστατικό ως προς το μοντέλο της Σιγκαπούρης για την επιστροφή στην κανονικότητα, μεταξύ άλλων λόγω του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμένων (ένας στους πέντε) / Φωτογραφία: AP Photo/Kin Cheung
Η Νέα Ζηλανδία, πάλι, σκέφτεται να επιβάλει υποχρεωτική χρήση μάσκας και ανέστειλε την «ταξιδιωτική φούσκα» με την Αυστραλία λόγω ξεσπάσματος της παραλλαγής Δέλτα, ενώ το Χονγκ Κονγκ, όπου μόλις ένα στους πέντε κατοίκους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει από 1ης Ιουλίου τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία λόγω αυξανόμενων κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα. Στο μεταξύ η Κίνα σκέφτεται να κρατήσει για άλλον ένα χρόνο κλειστά τα σύνορά της μολονότι έχουν χορηγηθεί πάνω από ένα δισ. δόσεων εμβολίων για τον κορωνοϊό σε πολίτες της, ενώ στο διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο της Γκουανγκζού οι Αρχές μελετούν την κατασκευή ενός τεράστιου κέντρου καραντίνας με 5.000 δωμάτια για ταξιδιώτες και άτομα που ήλθαν σε στενή επαφή με φορείς του κορωνοϊού, λόγω φόβων εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα