Αυτό προκύπτει από νέα Βρετανική έρευνα

Ευχάριστα νέα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων φέρνει μια βρετανική έρευνα, που απέδειξε ότι το 96% των εμβολιασθέντων αναπτύσσει αντισώματα μετά την λήψη της πρώτης δόσης των εμβολίων Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 8.517 εμβολιασθέντες από την Αγγλία και την Ουαλία, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη, καθώς οι περισσότεροι επρόκειτο για άτομα που ανήκαν στις ηλικιακές ομάδες που ξεκίνησαν πρώτες να λαμβάνουν το εμβόλιο.

Από τα άτομα αυτά, το 96,42% ανέπτυξε αντισώματα μέσα σε 28-34 μέρες μετά την λήψη της πρώτης δόσης, ενώ το 99,08% όσων είχαν λάβει και την δεύτερη δόση εμφάνισε αντισώματα μέσα σε 7-14 μέρες από τον εμβολιασμό.

Η έρευνα διεξήχθη από το University College του Λονδίνου (UCL) και απέδειξε πως τόσο το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech όσο και αυτό της AstraZeneca, που χορηγούνται σε 2 δόσεις, είναι εξίσου ικανά στην ενεργοποίηση των αντισωμάτων που δρουν κατά του κορωνοϊού.

«Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες του είδους της, που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτός εργαστηρίου και μας φέρνει φανταστικά νέα», σχολιάζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μάντι Σότρι.

«Πάνω από τους 9 στους 10 ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca ή Pfizer παρήγαγαν αντισώματα μέσα σε ένα μήνα από την λήψη της πρώτης δόσης. Είναι αξιοσημείωτο το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια, δεδομένου και του πόσο γρήγορα αναπτύχθηκαν. Πρόκειται για ένα πραγματικά κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα, εν μέσω της πιο καταστροφικής πανδημίας του αιώνα μας», προσθέτει.

Τα συμπεράσματα της έρευνας εξήχθησαν με βάση 13.212 δείγματα αντισωμάτων από τους 8.517 συμμετέχοντες, κανένας εκ των οποίων δεν είχε αντισώματα πριν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Όσοι είχαν λάβει το εμβόλιο της Pfizer εμφάνιζαν αντισώματα πιο γρήγορα από ό,τι οι περισσότεροι που είχαν εμβολιαστεί με το AstraZeneca, αν και, μέσα σε 4 εβδομάδες, όλοι τους εμφάνιζαν τα ίδια ποσοστά αντισωμάτων, ανεξαρτήτως του εμβολίου.

Μετά την πρώτη δόση, οι πιο ηλικιωμένοι συμμετέχοντες εμφάνιζαν λιγότερα αντισώματα σε σχέση με τους νεότερους, ωστόσο μετά την λήψη και της δεύτερης δόσης όλοι οι εμβολιασθέντες παρουσίαζαν σχεδόν ίδια ποσοστά ανοσίας.

Μικρότερα ποσοστά αντισωμάτων εμφάνισαν, επίσης, μετά την πρώτη δόση όσοι έπασχαν από καρδιοπάθειες, διαβήτη ή κάποια μορφή καρκίνου, ειδικά όσοι λάμβαναν φαρμακευτικές αγωγές που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, μετά τη δεύτερη δόση οι ασθενείς εμφάνισαν τα ίδια ποσοστά αντισωμάτων με τους υπόλοιπους.

«Η έρευνα του UCL έδειξε πως για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, η ανοσολογική αντίδραση είναι κάπως πιο αδύναμη σε σχέση με των υπολοίπων, μετά την πρώτη δόση, αλλά τα αντισώματά τους φτάνουν σε παρόμοια επίπεδα, μετά την λήψη και τις δεύτερης», λέει ο ερευνητής Ρομπ Όλντριτζ.

«Αυτό μας κάνει να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η λήψη και των δύο δόσεων του εμβολίου μας, αλλά επίσης μας διαβεβαιώνει πως τα εμβόλια είναι πράγματι ο τρόπος για να εξέλθουμε από την πανδημία».

ΠΗΓΗ: The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα