Απαισιόδοξο το 86% των Ελληνικών εταιρειών

από fimotro

Το 86% των Ελληνικών επιχειρήσεων ανησυχεί ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών σύμφωνα με τη μελέτη Dell Technologies Digital Transformation που παρουσιάστηκε στο Athens Dell Technologies Forum.

Το Dell Technologies Forum πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 25 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η κορυφαία αυτή εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον του ψηφιακού μετασχηματισμού των σύγχρονων επιχειρήσεων, υπό την οπτική της Dell Technologies, προσέλκυσε περισσότερα από 700 στελέχη και επαγγελματίες από τον κλάδο της Πληροφορικής, αλλά και από όλους τους επιχειρηματικούς τομείς που επιδιώκουν να εφαρμόσουν νέες και τολμηρές στρατηγικές Πληροφορικής για να μετασχηματίσουν και να βελτιστοποιήσουν τις επιχειρηματικές πρακτικές τους.

Εναρκτήριες ομιλίες, ανοικτές συζητήσεις και πολλές ενημερωτικές συνεδρίες αναφέρθηκαν σε νέες, πρωτοποριακές καινοτομίες στο τεχνολογικό επίπεδο, καθώς και νέες τάσεις και ιδέες για το μετασχηματισμό του ανθρώπινου δυναμικού.

Η κα Geraldine Tunnell, Senior Vice President, Client Solutions Group Marketing, Dell Technologies εξήγησε, στην εναρκτήρια ομιλία της, τη συνεχιζόμενη πραγματικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού και την πορεία στην οποία έχει τεθεί, τονίζοντας το γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μετασχηματισμού και της ανάπτυξης για όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους και ότι ο ρόλος του σύγχρονου CIO και CTO μεταλλάσσεται επίσης, για να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο περιβάλλον. Σημείωσε επίσης τη σημασία της ελληνικής αγοράς για την Dell Technologies και τη δυνατότητα των πελατών της εταιρείας στην Ελλάδα να επωφεληθούν από την εξαιρετικά ευρεία γκάμα προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών της Dell που διατίθενται στην τοπική αγορά.

Κομβικό σημείο της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των πορισμάτων του πιο πρόσφατου Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Dell Technologies (Dell Technologies Digital Transformation Index – DT Index), μια ολοκληρωμένη έκθεση που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Intel, η οποία σκιαγραφεί την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και εξετάζει τις ψηφιακές ελπίδες και φόβους των ηγετών των επιχειρήσεων.

Μόλις το 3% των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι ψηφιακοί ηγέτες, σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Dell Technologies. Ο DT Index, ο οποίος ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την Intel, σκιαγραφεί την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και εξετάζει τις ψηφιακές ελπίδες και τους φόβους των ηγετών των επιχειρήσεων. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι επικεφαλής των Ελληνικών επιχειρήσεων πιστεύουν σε ποσοστό 86%, ότι η εταιρεία τους θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ το 34% φοβούνται ότι θα μείνουν πίσω.

Οι υπολογισμοί του DT Index βασίζονται στην αντιληπτή απόδοση των εταιρειών στους ακόλουθους τομείς: την επίτευξη των βασικών χαρακτηριστικών μιας ψηφιακής επιχείρησης**, την υπάρχουσα στρατηγική Πληροφορικής, τη στρατηγική μετασχηματισμού του εργατικού δυναμικού και τις προγραμματισμένες επενδύσεις.

Δύο χρόνια μετά την αρχική έκθεση του DT Index το 2016, η Dell Technologies και η Intel έχουν υπερδιπλασιάσει την εμβέλεια της μελέτης, από 16 χώρες σε 42 και έχουν μετρήσει 4.600 επιχειρήσεις.

Εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Σύμφωνα με την έρευνα, τα πέντε μεγαλύτερα εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι:

1.    Προστασία προσωπικών δεδομένων και θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

2.    Έλλειψη προϋπολογισμού και πόρων

3.    Έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας ενδοεταιρικά

4.    Απαιτήσεις συμμόρφωσης ή αλλαγές στην νομοθεσία

5.    Έλλειψη των κατάλληλων τεχνολογιών για εργασία στην απαιτούμενη ταχύτητα των επιχειρήσεων

Αυτά τα εμπόδια δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για ψηφιακό μετασχηματισμό. Για παράδειγμα, το 75% των ηγετών των Ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει να είναι περισσότερο διαδεδομένος στην επιχείρηση ενώ μόλις το 22% θεωρούν ότι θα επιφέρουν αλλαγές αντί να τις υποστούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

“Έχουμε συζητήσει σχετικά με το ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας τεράστιας αλλαγής εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό δεν ισχύει πλέον”, αναφέρει η κ. Μαρία Οικονομίδου, Γενική Διευθύντρια της Dell EMC, για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα. “Η επόμενη ψηφιακή εποχή έχει ήδη έρθει και αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος. Ο πραγματικός μετασχηματισμός πρέπει να γίνει τώρα, και πρέπει να είναι ριζικός”.

Κατάκτηση των προκλήσεων 

Η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα για να ξεπεράσουν τα εμπόδια τους, παράλληλα με την απειλή που αισθάνονται από πιο ευκίνητους ανταγωνιστές που καινοτομούν. Αυτό γίνεται πιο σαφές από τα παρακάτω πορίσματα:

•    46% των Ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες  για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των προϊόντων και των υπηρεσιών τους

•    44% των επιχειρήσεων εφαρμόζουν ασφάλεια και προστασία απορρήτου σε όλες τις συσκευές, εφαρμογές και αλγόριθμους

•    31% αναπτύσσουν με εντατικό τρόπο τις κατάλληλες δεξιότητες και τεχνογνωσία στο εσωτερικό της επιχείρησης εκπαιδεύοντας το προσωπικό να προγραμματίζει

•    26% μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ των τμημάτων, εφοδιάζοντας τους ηγέτες Πληροφορικής με επιχειρηματικές δεξιότητες και τους επιχειρηματικούς ηγέτες με δεξιότητες Πληροφορικής

Οι εταιρείες στρέφονται επίσης προς τις αναδυόμενες τεχνολογίες και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να ενδυναμώσουν (και να διασφαλίσουν) τον μετασχηματισμό τους.

Προγραμματισμένες επενδύσεις εντός των επόμενων τριών ετών στην Ελλάδα: 

•    42% των επιχειρήσεων εξετάζουν επενδύσεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

•    42% των επιχειρήσεων εξετάζουν επενδύσεις σε εφαρμογές multi-cloud

•    39% των επιχειρήσεων εξετάζουν επενδύσεις στις τεχνολογίες IoT

•    36% των επιχειρήσεων εξετάζουν επενδύσεις στην τεχνολογία Flash storage

Ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων σχεδιάζουν ακόμη να πειραματιστούν με εκκολαπτόμενες τεχνολογίες.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στην Αθήνα περιέλαβε  έναν ειδικό προσκεκλημένο ομιλητή, τον κ. James Lawrence, ο οποίος είναι γνωστός και ως The Iron Cowboy, ο οποίος έδωσε μια εμπνευσμένη ομιλία με έντονα προσωπικό χαρακτήρα σχετικά με τη δύναμη του ανθρώπου να κάνει τη διαφορά, πραγματοποιώντας το όραμά του, συνδυάζοντας αυτή την έννοια με το κυρίαρχο θέμα της εκδήλωσης, το οποίο συμπυκνώνεται στη φράση “Make IT Real”.  Ο κ. Lawrence περιέγραψε την προσωπική του διαδρομή και τη στάση που τον οδήγησε στην επίτευξη ενός στόχου που οι περισσότεροι θεωρούσαν αδύνατο: την ολοκλήρωση 50 δοκιμασιών Ironman σε 50 ημέρες σε 50 πολιτείες στις Η.Π.Α.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από τους παγκόσμιους συνεργάτες της Dell Technologies, Intel και Microsoft, και τους τοπικούς συνεργάτες της Dell EMC που παρουσίασαν τις δικές τους τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες βασίζονται σε προϊόντα και υπηρεσίες της οικογένειας εταιρειών της Dell Technologies.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα