19 Απριλίου 2024 / 9:47 πμ
19 Απριλίου 2024 / 9:47 πμ

Το 4ο κύμα πολιορκεί την Ελλάδα

από fimotro

Μια άκρως κρίσιμη καμπή, σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, διάγει η Ελλάδα.

Ο ραγδαίος ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα, έχει σημάνει έναν -κυριολεκτικά- «κόκκινο» συναγερμό στους επιστήμονες αλλά και στις Αρχές, που ανακοινώνουν νέα μέτρα για να φρενάρουν μια ανεξέλεγκτη διασπορά. Τα κυριότερα σημεία από αυτά που ανακοινώθηκαν είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για 17 επαγγελματικούς χώρους, αλλά και η «θωράκιση» των κλειστών χώρων καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, που θα είναι προσβάσιμοι μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει.

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του» δήλωσε, νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ξαναπάει σε lockdown. «Ελπίζουμε μέχρι τέλος καλοκαιριού να έχουμε γύρω στο 70% ανοσία» προσέθεσε η κυρία Πελώνη, αφήνοντας, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τζανάκης: Εως 100.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες επιστήμονες μελετούν καθημερινά τα μοντέλα τους, που δείχνουν προβολές για το πώς θα κινηθούν στο άμεσο μέλλον τα κρούσματα κορωνοϊού. Ο καθηγητής Νίκος Σύψας υποστήριξε ότι είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα ένα εφιαλτικό σενάριο με 15.000 ή και 20.000 κρούσματα.

Σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι για να «πιαστεί» αυτό το νούμερο θα πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα και να σπάσει κάθε ρεκόρ ο δείκτης θετικότητας, που στα προηγούμενα κύματα δεν είχε ξεπεράσει το 6%.

Παρά ταύτα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου» σημείωσε. Καταλήγοντας, ο κ. Τζανάκης είπε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει σύντομα σε όλη τη χώρα ενώ κάλεσε πάντες «να μη λέμε μεγάλες κουβέντες ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα».

Γώγος: Πιθανό να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο τα κρούσματα όσο και η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθούν.

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες αλλά και μέσα στον Αύγουστο είναι υψηλές», είπε ο κ. Γώγος και προσέθεσε:

«Όταν βλέπουμε από τη μία μέρα στην άλλη να έχουμε από 2.000, 3.000 κρούσματα και να υπάρχει αυτή η διασπορά στην κοινότητα, η πιθανότητα να έχουμε και 4.000 και 5.000 κρούσματα είναι μεγάλη».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής Γώγος κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας ότι «ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ένας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε κι εκεί θα έχουμε κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε.

Εξαδάκτυλος: Δεν προλαβαίνουμε να χτίσουμε ανοσία -Το 4ο κύμα είναι εδώ

Απαισιόδοξος ότι η χώρα θα καταφέρει να χτίσει έγκαιρα το αναγκαίο τείχος ανοσίας, σε ποσοστό 85%, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» δήλωσε ότι το 4ο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει και πρόσθεσε ότι από βδομάδα σε βδομάδα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων της τάξεως του 50%. «Οι προβλέψεις για τους αριθμούς που ακούμε δεν ήταν για αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν για αργότερα. Δεν περιμέναμε να δούμε τα 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ο χρόνος των 15 ημερών που μεσολαβούσαν για να δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων έχει συντομευθεί, διότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα και γι’ αυτό βλέπουμε και αυτούς τους αριθμούς αυτούς νωρίτερα», είπε.

Εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα περιοριστικό μέτρο. Έχουμε ελάχιστα και αυτά δεν τηρούνται. Έχουμε έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα και άρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τιθασεύσει τους αριθμούς».

Καταλήγοντας, μίλησε για την προστασία των εμβολίων:

«Το 85% είναι δύσκολο και δε θα προλάβουμε χρονικά να το πετύχουμε. Γι’ αυτό και επιμένουμε οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, γιατί ούτε το τείχος ανοσίας ούτε τα μέτρα μπορούν να τους προστατεύουν. […] Από τους εμβολιασμένους, ένα ποσοστό 88% έχει άμυνα που θα του εξασφαλίσει να μη νοσήσει, ένα 12% θα νοσήσει και ελάχιστες εξαιρέσεις θα νοσήσουν βαρύτερα από το αναμενόμενο. Όμως όλοι οι εμβολιασμένοι προστατευόμαστε από βαριά νόσηση και θάνατο. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, το βλέπουμε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, αλλά λίγες απώλειες και μικρή επιβάρυνση του συστήματος υγείας»

Βασιλακόπουλος: Περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους αν «ζορίσει» η κατάσταση

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το lockdown δεν υπάρχει σαν λύση στο τραπέζι στην παρούσα φάση, αλλά οι πολίτες ανησυχούν όσο τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

«Αν βαρύνει η κατάσταση, η λύση είναι να περιοριστούν δραστικά οι δραστηριότητες των μη εμβολιασμένων. Το καλοκαίρι μπορούν να κάνουν χρήση των μικτών υπαίθριων χώρων. Τον χειμώνα που οι θερμοκρασία πέφτει, τι θα γίνει; Θα τον βάλουν μέσα στο εστιατόριο; Θα μείνει σπίτι του» υποστήριξε. Ο κ. Βασιλακόπουλος επανέλαβε ότι το τείχος ανοσίας μπορεί να χτιστεί, χωρίς εμβολιασμό, μόνο αν νοσήσουν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Φυσικά κάτι τέτοιο θα είχε κόστος σε πολλές ανθρώπινες ζωές, ενώ δύσκολα θα άντεχε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στη συνέχεια ο καθηγητής υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί νέα έκρηξη κρουσμάτων: «Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

Θωμαΐδης: Οι 5 «κόκκινες» ζώνες στην Ελλάδα

Η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις στα λύματα. Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η μεγάλη διασπορά του ιού, ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».

Στα λύματα της Αττικής, εξήγησε, το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε σημειώνοντας αύξηση κατά 105%, ενώ σε διάστημα δύο εβδομάδων, η αύξηση ιικού φορτίου ξεπερνά το 170%. Στο ερώτημα εάν αντίστοιχη θα είναι και η αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, απάντησε ότι οι μετρήσεις αυτές δεν οδηγούν αναλογικά σε διπλασιασμό και πως οι αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται.

«Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ό,τι περιμέναμε το νούμερο 3.000», είπε ο κ. Θωμαΐδης αναφερόμενος στα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοινώσε χθες ο ΕΟΔΥ και υπενθύμισε πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου. Κλείνοτας, επανέλαβε ότι τα τρία όπλα που έχουμε στα χέρια μας είναι η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, η αυξημένη ιχνηλάτηση και ο περιορισμός των κρουσμάτων και τα περιοριστικά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα