Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ο νέος σταθμός CCGT θα είναι ισχύος 826MW και θα κατασκευαστεί στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο

Μέσω της μεγαλύτερης επένδυσης των τελευταίων ετών στη χώρα μας η Μυτιληναίος δείχνει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία και τις δυνατότητες που έχει η αγορά ενέργειας.

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία βάζει σε φάση κατασκευής έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Ευρώπη, καθώς ολοκληρώθηκαν όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες και το φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή με τη συνδρομή και εμπειρία του Τομέα Έργων EPC – METKA.

Ο νέος σταθμός CCGT θα είναι ισχύος 826MW και θα κατασκευαστεί στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο, θα έχει ως βασικό προμηθευτή την GE, ενώ θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες – κατά πάγια πρακτική της MYTILINEOS – θα καλυφθούν κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Οι κινήσεις από την πλευρά της εταιρείας έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο της ενέργειας. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τα γνωστά μεγάλα προβλήματα, ενώ ήδη οι δύο διαγωνισμοί για τα λιγνιτικά κατέληξαν άγονοι.

Υπό αυτό το πλαίσιο η Μυτιληναίος με τις εξελίξεις που προωθεί εξελίσσεται με διαφορά στον πιο σημαντικό παίκτη ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς δε, συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ενώ δημιουργεί και προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model). Αλλωστε η εταιρεία κατέχει άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας (διασυνοριακού εμπορίου).

Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της και αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η MYTILINEOS θα ξεπερνά τα 2000MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ των 193 MW).

Συγκεκριμένα, το ενεργειακό δυναμικό του ομίλου, πέραν των ΑΠΕ, θα αποτελείται από:

1) Θερμικό ηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) με καύσιμο φυσικό αέριο της Μυτιληναίος ισχύος 444,48 MW, στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.

2) Θερμικό ηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) με καύσιμο φυσικό αέριο της Κόρινθος Power ΑΕ, ισχύος 436,6 MW, στους Αγιους Θεοδώρους Κορινθίας.

3) Θερμικό ηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) με καύσιμο φυσικό αέριο της Μυτιληναίος ισχύος 334 MW, στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα