29 Μαρτίου 2024 / 4:28 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:28 πμ

Το 2-3% του πληθυσμού έχει νοσήσει από κορωνοϊό

από fimotro

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεν είναι το τέλος της επιδημίας. Θα απαιτηθεί συνεχής προσπάθεια από πολίτες, κοινωνίες και κυβερνήσεις, προκειμένου να ελεγχθεί ο κορωνοϊός”. Τα παραπάνω επισημαίνει ο ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Tedros Adhanom σημειώνοντας πως το “lockdown” μπορεί να ελέγχει την ένταση της επιδημίας, αλλά όχι να την τερματίσει.

Έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη τεστ αντισωμάτων για τον ιό, λέγοντας πως οι αρχικές μελέτες δείχνουν πως μόλις το 2% έως 3% του πληθυσμού έχουν έρθει σε επαφή με τον SARS – CoV 2. Σύμφωνα με τον κ. Adhanom, για την επόμενη μέρα των μέτρων αποστασιοποίησης, οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν τα εξής: τεστ, απομόνωση και ιχνηλάτηση κάθε κρούσματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων την επόμενη μέρα αναφέρθηκε εκτενώς ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας τη Δευτέρα του Πάσχα σε ερώτηση του Iatronet.

Ο κ. Adhanom χαιρέτισε την επιτάχυνση της επιστημονικής έρευνας για ανάπτυξη τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων της CoViD-19, τα οποία βοηθούν να κατανοήσουμε την έκταση της μόλυνσης στον πληθυσμό.

“Ο ΠΟΥ παρέχει τεχνική, επιστημονική και οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη επιδημιολογικών ερευνών σε όλο τον κόσμο”, είπε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού. Παρόμοια έρευνα “τρέχει” τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Adhanom, τα πρώιμα δεδομένα από ορισμένες από αυτές τις μελέτες δείχνουν πως ένα σχετικά μικρό ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να έχει μολυνθεί, ακόμη και σε περιοχές που έχουν πληγεί πολύ: το ποσοστό δεν ξεπερνά το 2% ή και 3%.

Χαρακτήρισε σημαντικά τα τεστ αντισωμάτων, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιος έχει μολυνθεί. Έδωσε, όμως, έμφαση στα τεστ εντοπισμού της λοίμωξης από τον ιό, λέγοντας πως αποτελούν βασικό εργαλείο για τον εντοπισμό ενεργών κρουσμάτων, τη διάγνωση, την απομόνωση και τη θεραπεία. “Μία από τις προτεραιότητες του ΠΟΥ είναι η συνεργασία για την αύξηση της παραγωγής και δίκαιης διάθεσης των τεστ στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο”, υπογράμμισε.

Για να το επιτύχει αυτό, ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με το FIND, το Ίδρυμα Καινοτόμων Νέων Διαγνωστικών και το Clinton Health Access Initiative, για τον εντοπισμό και την επικύρωση πέντε δοκιμών που μπορούν να κατασκευαστούν σε μεγάλες ποσότητες.

Παραγγελία

Ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με φορείς, όπως η UNICEF και η Unitaid, ο ΠΟΥ έχει κάνει παραγγελία για 30 εκατομμύρια τεστ τους επόμενους τέσσερις μήνες. Οι πρώτες αποστολές τους θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας των Ηνωμένων Εθνών που έχει δημιουργηθεί.

Επισήμανε και τις ανάγκες αφρικανικών χωρών, λέγοντας πως ο ΠΟΥ θα προωθήσει μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, διαγνωστικά κιτ, ασπίδες προσώπου και άλλο ιατρικό εξοπλισμό σε 40 χώρες. Σημείωσε πως – μέχρι στιγμής – περισσότερες από 100 χώρες συμμετέχουν στην αξιολόγηση της θεραπευτικής αγωγής κατά της λοίμωξης με κορωνοϊό και 1.200 ασθενείς έχουν τυχαιοποιηθεί από τις πρώτες πέντε χώρες.

Αυτή την εβδομάδα, αναμένεται πως περισσότερα από 600 νοσοκομεία θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την εγγραφή ασθενών σε κλινικές μελέτες.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα