19 Απριλίου 2024 / 6:08 πμ
19 Απριλίου 2024 / 6:08 πμ

Τίτλοι τέλους, εκτός βουλής η Χρυσή Αυγή

από fimotro

Το τέλος της Χρυσής Αυγής από τα βουλευτικά έδρανα, το οποίο και είδε τα ποσοστά του να καταποντίζονται κάτω από 3%, ασφαλώς και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Αν παρακολουθούσε κανείς την πορεία της Χρυσής Αυγής – τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια- θα έβλεπε ότι φυλλορροούσε, με τις τοπικές της οργανώσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, όπως και το ένα μετά το άλλο υψηλόβαθμα στελέχη της να αποχωρούν καταγγέλλοντας τον Νίκο Μιχαλολιάκο για «οικογενειοκρατία» και «υπόγειες ενέργειες» με στόχο την προώθηση προσωπικών του συμφερόντων.

Το ακροδεξιό κόμμα εισήλθε τρίτο στο ελληνικό Κοινοβούλιο στις εθνικές εκλογές του 2015, παίρνοντας ποσοστό σχεδόν 7%, εξασφαλίζοντας 18 έδρες. Σήμερα και μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται εκτός Κοινοβουλίου, χάνοντας εντυπωσιακά δυνάμεις ακόμη και από τις περιοχές που παραδοσιακά θεωρούνταν εκλογικά της κάστρα. Η αποτυχία της οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες που στο παρελθόν της έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας επέστρεψαν στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στο ότι μια μεγάλη μερίδα μετακινήθηκε στο κόμμα του Βελόπουλου με πολύ σκληρές θέσεις, όπως στο μεταναστευτικό.

Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, η νεοναζιστική οργάνωση στην εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας συγκέντρωσε μόλις 3,61%, όταν στις βουλευτικές εκλογές του 2015 είχε εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξεως του 11,44 %. Και η κατρακύλα πάει λέγοντας: Στο Κιλκίς έλαβε 5,47% (9,47% το 2015), στην Ημαθία 4,10% (9,26% το 2015), στη Β’ Θεσσαλονίκης 4,19% (8,44% το 2015), στη Β’ Πειραιώς 3,71% (8,40% το 2015), στη Μαγνησία 3,85% (8,46% το 2015), στα Δωδεκάνησα 3,66% (8,05% το 2015).

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η συντριπτική της ήττα αλλάζει και τα δεδομένα στην πολύκροτη δίκη των μελών της, καθώς αρκετοί κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν θα απολογηθούν με την ιδιότητα του βουλευτή, ενώ τη βουλευτική ιδιότητα διατηρεί ο βασικός κατηγορούμενος και νυν ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.

Πάντως, τα σημάδια διάλυσης του νεοναζιστικού αυτού καρκινώματος είχαν αποτυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια στο χάρτη των ευρωεκλογών και των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Τότε η Χρυσή Αυγή έχασε σχεδόν το μισό της εκλογικό σώμα. Από το 9,39% που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014, μετά βίας συγκέντρωσε 4,88% καταλαμβάνοντας τη 5η θέση.
Αυτό και μόνο ήταν η αρχή για το τέλος της.

Το εκλογικό «Βατερλώ» πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, οι οποίες και σύντομα μετατράπηκαν σε ένα μεγάλο κατηγορώ από την πλευρά των χρυσαυγιτών εναντίον του Νίκου Μιχαλολιάκου. Μάλιστα, μια μεγάλη μερίδα (και) από την πτέρυγα των σκληροπυρηνικών άρχισαν να βγάζουν τα «άπλυτα» της οργάνωσης στη φόρα.
«Εχουν αράξει στις θεσούλες τους και αδιαφορούν για τα πάντα. Δεν θέλουν νέους, δεν θέλουν αξιόλογα άτομα, δεν θέλουν έξυπνους, φοβούνται μη τυχόν τους πάρουν τις θέσεις. Εννέα χρόνια μέσα στο κίνημα καταλαβαίνω πότε με δουλεύουν και πότε λένε παραμύθια…», έγραψε μέλος της τοπικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Πιερίας, το οποίο μαζί με άλλα τρία ακόμη μέλη παρέδωσαν πρόσφατα τις κομματικές του ταυτότητες.

Ήταν τόσο μεγάλη η οργή τους για την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής που δεν δίστασαν να αμφισβητήσουν τις ηγετικές ικανότητες του αρχηγού καλώντας να παραδώσει τα ηνία. Ο ίδιος όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά τους αποκάλεσε και βλάκες, τη στιγμή μάλιστα που καλούσε σε «εθνικό προσκλητήριο συστράτευσης» τις «υγιείς πατριωτικές δυνάμεις», προκειμένου να «ψαρέψει» νέα εκλογική πελατεία.

Η αρχή του τέλους

Στην αποδόμηση της Χρυσής Αυγής ρόλο υπενθυμίζεται ότι έπαιξαν και οι παραιτήσεις εν ενεργεία ευρωβουλευτών, όπως του Λάμπρου Φουντούλη και του Γιώργου Επιτήδειου. Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές ο Μιχαλολιάκος τους πέταξε εκτός ευρωψηφοδελτίου ώστε να προωθήσει το πρωτοπαλίκαρό του, τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Το «άδειασμα» στο πρόσωπο του Λάμπρου Φουντούλη, ο οποίος και εθεωρείτο από τα δυνατά ονόματα της οργάνωσης, αφού προβαλλόταν ως ο «πατέρας του ήρωα συναγωνιστή» τους, που δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, προκάλεσε εκρηκτικές αντιδράσεις του ακροδεξιού ακροατηρίου.

Την πόρτα στο ακροδεξιό κόμμα έκλεισε, νωρίτερα ο Ελευθέριος Συνοδινός. Η αποχώρησή του συνοδεύτηκε με βαρύτατες καταγγελίες εναντίον της Χρυσής Αυγής. Ο Συνοδινός τη χαρακτήριζε άντρο οικογενειοκρατίας με ένα ταμείο γεμάτο «μαύρα χρήματα» ευρωβουλευτών. «Θέλανε να παραμείνουν ένα κλειστό κλαμπ, να εκλέγεται μόνο ο στενός κομματικός πυρήνας του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου», είχε αποκαλύψει ο Συνοδινός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα