Ανοίγει άμεσα το taxis για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

από fimotro

Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις

Ανοίγει το αργότερο μέχρι αύριο η ηλεκτρονική πύλη στο taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο forum του ΟΤ. Όπως τόνισε ο υπουργός, αν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, αυτό μπορεί να συμβεί και απόψε αργά το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι η  ΑΑΔΕ μέχρι το άνοιγμα θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Πέρα από το γεγονός ότι και φέτος ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν έκπτωση 3% στην περίπτωση που επιλέξουν να καταβάλλουν το φόρο εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου.

Οι e-δαπάνες που ξεκλειδώνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.300€

Μείωση φόρου εισοδήματος έως και 50% ή ακόμη και μηδενισμός φόρου μπορεί να προκύψουν για εκατομμύρια φορολογουμένους από την εφαρμογή των νέων διατάξεων που προβλέπουν μείωση του φορολογητέου εισοδήματος κατά ποσοστό 30% των ετήσιων δαπανών για ηλεκτρονικές πληρωμές αμοιβών σε 20 κατηγορίες επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Πρόκειται για τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 50 του ν. 4876/202,1 σύμφωνα με τις οποίες όσοι φορολογούμενοι εξοφλούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τις αμοιβές σε συγκεκριμένους κλάδους επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών δικαιούνται πρόσθετη έκπτωση φόρου εισοδήματος έως και 2.300 ευρώ ετησίως.

Τι ισχύει

Βάσει -ειδικότερα- των διατάξεων αυτών, για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα που αποκτά κάθε φυσικό πρόσωπο από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% του συνολικού ποσού ορισμένων δαπανών λήψης υπηρεσιών, οι οποίες αφορούν στέγαση, μεταφορές, αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες, εφόσον οι δαπάνες αυτές πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Δηλαδή, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να εξοφλήσουν αμοιβές προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτει από τα φορολογητέα εισοδήματά τους στις φορολογικές δηλώσεις του εκάστοτε επόμενου έτους. Το συνολικό ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 5.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι ο ανώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44%, το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου θα φθάνει τα 2.200 ευρώ (5.000 ευρώ x 44%). Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις ετήσιων εισοδημάτων από μισθούς ή συντάξεις ύψους άνω των 40.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερων των 50.000 ευρώ, η ετήσια έκπτωση φόρου εισοδήματος θα μπορεί να φθάσει έως και τα 2.300 ευρώ για λόγους τεχνικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα