25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Την άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία ζητεί η G20

από fimotro

Έπειτα από πολλές διαφωνίες μεταξύ των μελών των 20 πλουσιότερων χωρών στον πλανήτη, η τελική δήλωση που προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδονησία αναμένεται να αναφέρει ότι «τα περισσότερα μέλη της G20» καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάνοντας για πρώτη φορά ρητή αναφορά στη λέξη «πόλεμος».

Σύμφωνα με το Associated Press, πριν αποχωρήσει από το Μπαλί όπου διοργανώθηκε η Σύνοδος των G20, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ είχε χαρακτηρίσει το προσχέδιο της δήλωσης «πολιτικοποιημένο» από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως οι εκπρόσωποι των G20 εξέτασαν κατά τη Σύνοδο μια σειρά ζητημάτων από τον μαινόμενο πληθωρισμό, την επισιτιστική ανασφάλεια και την πείνα μέχρι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τους φόβους της πυρηνικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, εντέλει επιτεύχθηκε συμφωνία στο ότι η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για εισβολή στη γειτονική του Ουκρανία έχει προκαλέσει τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία με μεγάλο μέρος του πλανήτη να βρίσκεται αντιμέτωπο με τις επιπτώσεις του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προσπάθεια επαναπροσέγγισης Δύσης – Ανατολής εν μέσω πολέμου

Πάντως, εάν προκύπτει ένα συμπέρασμα από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των G20, είναι πως καταβλήθηκαν αξιόλογες προσπάθειες για την, έστω και μικρή, άμβλυνση του οξυμένου κλίματος σε έναν πολωμένο και ευμετάβλητο κόσμο. Ενώ, όμως, οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου κατέληγαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, που απορρίπτεται μια «εποχή πολέμου», οι πληροφορίες για τον θάνατο δύο αγροτών στην Πολωνία από πυραύλους ή θραύσματα πυραύλων στα σύνορα με την Ουκρανία αργά την Τρίτη έθεσαν σε συναγερμό τη διεθνή κοινότητα. Αυτόματα, η Πολωνία συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, με την κυβέρνηση του Ματέους Μοραβιέτσκι να τονίζει πως διεξάγονται έρευνες για να διευκρινιστεί εάν ο πύραυλος προερχόταν από τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά η Μόσχα αρνήθηκε κατηγορηματικά πως οι πύραυλοι ήταν δικοί της.

Έκτακτη συνεδρίαση των G7

Εν τω μεταξύ, στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) συνεδρίασαν εκτάκτως και οι G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, M. Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία), με παρουσία και των ηγετών της Ισπανίας, της Ολλανδίας αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με το Reuters, η συνάντηση συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Όλα τα κράτη που συμμετείχαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, εκτός από την Ιαπωνία, είναι μέλη του NATO.

Γεγονός είναι, πάντως, πως προηγουμένως η βόρεια και κεντρική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, δεχόταν επιθέσεις με περίπου 100 ρωσικούς πυραύλους, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Είχε προηγηθεί η ζωντανή μετάδοση της ομιλίας του πρόεδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώπιον των ηγετών των G20, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Β. Ζελένσκι απευθύνθηκε στους G19 αντί των G20, εξαιρώντας τη Ρωσία. Τόνισε πως «είναι στιγμή να σταματήσει ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας» και επανέλαβε πως θα πρέπει να αποσυρθούν τα στρατεύματα της Μόσχας από την Ουκρανία, για να γίνουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Μπορεί εν συνεχεία ο Σ. Λαβρόφ να υποστήριξε ξανά το αφήγημα της «αποναζιστικοποίησης», δικαιολογώντας έτσι την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά υψηλοί αξιωματούχοι είπαν στο περιθώριο της συνόδου των G20 πως όλο και πιο πολλά μέρη του κόσμου αντιτίθενται σε αυτό το πολεμικό μέτωπο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το Κρεμλίνο είχε περιορισμένη παρουσία στο Μπαλί. Ο Σ. Λαβρόφ αποτέλεσε τον μοναδικό υψηλό αξιωματούχο της Μόσχας που παρέστη στη Σύνοδο Κορυφής και αναμενόταν να αποχωρήσει νωρίτερα από τη λήξη της την Τετάρτη, αφού υπογραφθεί το επίμαχο κοινό ανακοινωθέν. Αν και στη Σύνοδο Κορυφής των G20 συμφωνήθηκε πως δεν είναι «εποχή πολέμου», η επιθετικότητα της Μόσχας δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζίνπινγκ αντίστοιχα, εγκαινίασαν από τη Δευτέρα μια απόπειρα για τη γεφύρωση του μεταξύ τους χάσματος, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ να εκτιμά πως είναι μια σημαντική εξέλιξη, παρ’ ότι ο «δρόμος είναι ακόμα μακρύς». Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, απέφυγε την Τρίτη να χαρακτηρίσει την Κίνα ως «απειλή», όπως η προκάτοχός του, Λιζ Τρας.

Ήπιοι τόνοι επικράτησαν επίσης στην τετ α τετ συνάντηση του Αμερικανικού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάλι την Τρίτη. Αμέσως μετά, ο Ερντογάν συμπεριέλαβε τις ΗΠΑ και την Ελλάδα σε ανάρτηση στο Twitter, με την οποία ευχαριστεί όλες τις χώρες για τα συλλυπητήρια μηνύματα που έστειλαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Μια ημέρα πριν, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε πει πως η δράστης θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα εάν δεν συλλαμβανόταν από τις αρχές της χώρας του, ενώ δεν δέχτηκε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ.

Παράταση του Πρωτοκόλλου της Μαύρης Θάλασσας, υποχώρηση τιμών καλαμποκιού

Πριν από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις παρυφές της Συνόδου Κορυφής των G20 με στόχο την ανανέωση του Πρωτόκολλου της Μαύρης Θάλασσας, που λήγει στις 21 Νοεμβρίου. Πληροφορίες ήθελαν τη Μόσχα και το Κίεβο να βρίσκονται πολύ κοντά στην παράταση αυτής της συμφωνίας, με τη Ρωσία να επιδιώκει τη μεταφορά λιπασμάτων της μέσα από αγωγό που ελέγχει η Ουκρανία και ενδεχομένως τη δυνατότητα συναλλαγών της Russian Agricultural Bank με αμερικανικές τράπεζες. Η συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας συνέβαλε στην υποχώρηση των τιμών του σιταριού κάτω από τα 8,1 δολάρια το μπούσελ στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Σικάγου, αντανακλώντας το χαμηλό διμήνου.

Σε μια εποχή οξυμένης γεωπολιτικής ανασφάλειας, οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου τάχθηκαν κατά του πολέμου, της χρήσης πυρηνικών όπλων, της εκμετάλλευσης της ενέργειας και των τροφίμων ως όπλων και της αποκλιμάκωσης των κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία. Έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις, συμφωνήθηκε να αναφερθεί ο «πόλεμος στην Ουκρανία» στο κοινό ανακοινωθέν, χωρίς, όμως, να γίνεται λόγος στη Ρωσία. Αυτό θεωρήθηκε ως μια υπαναχώρηση υπέρ του Κρεμλίνου, παρ’ ότι αυτό έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλώντας μεγάλη αναταραχή σε κάθε γωνία του κόσμου, λόγω των προβλημάτων στις προμήθειες τροφίμων και ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα