25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Τι ζήτησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ από τον Χαφτάρ

από fimotro

Με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ συναντήθηκε στον υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλης της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας.

Αμέσως μετά τις διμερείς επαφές, ο Λίβυος στρατιωτικός επέστρεψε στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει, καθώς στη 1.00 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας σε δημόσιες δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου τόνισε: «Περιμένουμε σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία να επιβάλει την Ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των θεμάτων. Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χάφταρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου. Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, όπως καταλαβαίνεται αφορούσε την κατάσταση τη Λιβύη, την διάσκεψη του Βερολίνου και τη επόμενη ημέρα στη χώρα του. Τον ενθαρρύναμε να και να πετύχει και την κατάπαυση του πηρός και την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων. Σας λέω ότι με χαρά συμφώνησε με τις παραπάνω παρατήρησες μας».

Έτοιμη να βοηθήσει η Ελλάδα τη Λιβύη

Ο Νίκος Δένιδιας είπε ότι του μετέφερε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα».

Σημειώνεται ότι ο Λίβυος στρατάρχης που ήρθε στην Ελλάδα υπό άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας, είχε την Πέμπτη ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Αντεπίθεση με Χαφτάρ εν όψει Βερολίνου η Ελλάδα

Στα ύψη βρίσκεται ο διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα μετά την άφιξη -υπό άκρα μυστικότητα- του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη χώρα μας. Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου η αιφνιδιαστική επίσκεψη του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα πως η λύση περνά μέσα από την ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία.

Σήμερα στη μία το μεσημέρι αναμένεται η συνάντηση του στρατάρχη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή ενώ νωρίτερα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας είχε χθες το βράδυ ιδιωτική συνάντηση με τον Χαλίχα Χαφτάρ, ο οποίος διανυκτέρευσε στην Αθήνα φρουρούμενος από ΕΚΑΜ, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική. Στην Αθήνα έφτασε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, από τη Βεγγάζη, ενώ η έλευσή του δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα για λόγους ασφαλείας.

«Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί καμιά πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία», δήλωσε ξεκάθαρα για το ζήτημα της Λιβύης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ και εξήγησε πως η χώρα θα θέσει βέτο για το θέμα: «Το ζήτημα αυτό αφορά συνολικά την Ευρώπη. Η Τουρκία έρχεται και λέει ότι τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας, αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη», τόνισε για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Από μόνη της η Ευρώπη έχει υποχρέωση να συμπαρασταθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα και σε μια δεύτερη, την Κύπρο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της οποίας παραβιάζονται από μια τρίτη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις επαφές του στην Αμερική και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε: «Εθεσα στον Λευκό Οίκο τις κόκκινες γραμμές, όχι μόνο τις δικές μας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας και νομίζω ότι έγιναν αντιληπτές από τον πρόεδρο Τραμπ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα όφελος όπως ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία από μια κλιμακούμενη ένταση. Πιστεύω το αντιλαμβάνεται και ο Ερντογάν, διότι παρά την ένταση, τις ρητορικές εξάρσεις, εξακολουθούν τα κανάλια επικοινωνίας να είναι ανοιχτά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το πως μπορούμε να μειώσουμε την ένταση με κινήσεις και από τις δύο πλευρές».

Αναφερόμενος στις διαφορές με την Αγκυρα για τον καθορισμό της ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα τόνισε: «Η χώρα δεν θα πάει στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην του καθορισμού ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει άλλο θέμα για το οποίο οποιοσδήποτε Ελληνας πρωθυπουργός θα συναινούσε να συζητήσει με τους Τούρκους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως δεν θα φτάσει ποτέ η Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες οι οποίες αποτυπώνονται και έμπρακτα. Και δεν αναφέρομαι ακόμη στις ΗΠΑ, σε δυο εβδομάδες θα βρίσκομαι στο Παρίσι για μια ακόμη συνάντηση με τον κ. Μακρόν, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω γιατί υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων», είπε και συμπλήρωσε πως ευρωπαϊκές χώρες, Ισραήλ και Αίγυπτος ανήκουν σε ένα πλέγμα πολύ ισχυρών συμμαχιών.

Νέα αντίδραση για το μνημόνιο της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης υπήρξε και χθες από τη Γαλλία: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απάντησε σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ.

Σε ερώτηση αν θα συζητηθεί τι θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα