Επιφυλάξεις για τα εμβόλια στους άνω των 65

από fimotro

Τι θα συμβεί αν δεν χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους ηλικιωμένους

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της στρατηγικής εμβολιασμού εάν η χώρα μας αποφασίσει να μη χορηγήσει σε άτομα άνω των 65 ετών το τρίτο στη σειρά εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της Covid-19, αυτό της AstraΖeneca.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της μαρίας-Νίκης Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο, σε συνέχεια των επιφυλάξεων που έχουν εκφραστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους, οι επιστήμονες που αποτελούν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκονται σε τηλεδιασκέψεις με τις αντίστοιχες επιτροπές άλλων χωρών και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση.

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών στο μεταξύ προχωρά κανονικά, με την Ελλάδα να είναι 6η στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100.000 κατοίκους. Ο στόχος παραμένει το καλοκαίρι να έχουν εμβολιαστεί οι πλέον ευπαθείς του πληθυσμού, ηλικιωμένοι και χρόνιοι ασθενείς, ώστε «να ξεκινήσουμε την καλοκαιρινή περίοδο με ένα πολύ μεγάλο όπλο», όπως επεσήμανε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

 Σύμφωνα με όσα εξήγησε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την επιχείρηση «Ελευθερία» στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβόλιο της AstraΖeneca για το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» κυκλοφορίας ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την περασμένη Παρασκευή είναι ασφαλές για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Ωστόσο, το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε μικρός αριθμός συμμετεχόντων άνω των 65 ετών στις κλινικές δοκιμές έχει οδηγήσει μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία -μέσω του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και όχι των επιστημόνων- να εκφράζουν την επιφύλαξή τους για τη χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες αυτές.

Οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, βρίσκονται σε συσκέψεις προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να συστήσουν ή όχι τη χορήγηση του εμβολίου της AstraΖeneca σε ηλικιωμένους.

Η κ. Θεοδωρίδου, πάντως, έκανε σαφές ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό για τις ηλικίες αυτές. Αλλωστε, αναμένονται, όπως είπε, δεδομένα από τις ΗΠΑ που αφορούν σε ένα δείγμα 7.500 ατόμων, καθώς και πρόδρομα αποτελέσματα από τη χρήση του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής εμφανίστηκε καθησυχαστική ως προς το ενδεχόμενο τα εμβόλια να μην «πιάνουν» τις μεταλλάξεις που έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά δεδομένα πως τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις και «δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός» σε σχέση με αυτές. «Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι και με εμβόλια», τόνισε.

Μαζικοί εμβολιασμοί

Δυναμικά προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία», με τη χθεσινή ημέρα να «κλείνει» με 21.841 εμβολιασμούς. Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περί τους 290.000 εμβολιασμοί, με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης να ανέρχεται σε 2,75%.

Για τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί 450.000 ραντεβού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ είναι ο μήνας που θα αυξηθούν τα «όπλα» της Πολιτείας για μαζικότερους εμβολιασμούς. Ειδικότερα, αναμένεται να προστεθούν 300 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα μαζικού εμβολιασμού που θα βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο Helexpo της Αθήνας, καθώς και στον αντίστοιχο όπου πραγματοποιείται η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός, τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να διενεργήσουν έως 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Επιπλέον δόσεις

Η Ελλάδα έλαβε χθες από την εταιρία Pfizer επιπλέον 90.000 δόσεις, ενώ η ενημέρωση από την AstraΖeneca είναι αύξηση του αριθμού των δόσεων κατά 212.000 που θα λάβει η χώρα μας για τον Μάρτιο. Ετσι, μέχρι τέλος Μαρτίου αναμένονται 1,415 εκατομμύριο δόσεις από την Pfizer, 240.000 δόσεις από την εταιρία Moderna και από την AstraΖeneca 952.000 δόσεις. Oι παραδόσεις θα αυξηθούν πολύ για το β’ τρίμηνο τόσο από την AstraΖeneca όσο και από την Pfizer, ενώ η εταιρία Johnson and Johnson ενημέρωσε ότι θα παραδώσει στην Ελλάδα 1,3 εκατομμύριο δόσεις για το β’ τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Θεμιστοκλέους, στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί όσοι πολίτες είναι άνω των 70 ετών, καθώς και οι ασθενείς που διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Eπιπλέον, ο ίδιος επανέλαβε το στόχο το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί και της δεύτερης κατηγορίας ασθενών με χρόνια νοσήματα, που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα