19 Μαρτίου 2024 / 9:30 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 9:30 πμ

Τι θα κρίνει οριστικά την άρση του lockdown

από fimotro

Προς δεύτερη παράταση του lockdown μετά τις 7 Δεκέμβρη οδηγεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς υπάρχει μεν μείωση του ιικού φορτίου, ωστόσο ο αριθμός των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Η 14η και η 21η Δεκέμβρη βρίσκονται στο τραπέζι ως οι πιθανές ημερομηνίες για τη σταδιακή έξοδο από την καραντίνα, σε κάθε περίπτωση πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν. Τα μέχρι τώρα σχετικά στοιχεία δείχνουν μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, ωστόσο οι θάνατοι ασθενών και οι διασωληνώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 98 θάνατοι, 603 διασωληνωμένοι, ενώ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 1.193. Από αυτά, τα 247 διαγνώστηκαν στην Αττική, τα 235 στη Θεσσαλονίκη, (για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες το νούμερο στη Θεσσαλονίκη είναι τόσο χαμηλό) 88 κρούσματα στην Πιερία, 64 στη Δράμα και 63 στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι 6 παράμετροι που μελετά το Μαξίμου και οι οποίοι θα δώσουν το πράσινο φως για την  άρση του lockdown είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευόμενων και δη των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων, όπως και ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων επί των τεστ που γίνονται, που χθες έπεσε στο 8,3% με όριο συναγερμού το 4%. Σημαντικοί δείκτες είναι επίσης το λεγόμενο Rt, πόσα άτομα δηλαδή μολύνει ένα κρούσμα, που σύμφωνα με την Καθημερινή είναι περίπου στο 0,68 στην Αττική και 0,85 στη Θεσσαλονίκη και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

Χριστούγεννα, όπως Πάσχα

Το σίγουρο είναι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. «Ζητώ πραγματικά λίγη υπονομή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί εδώς στην Θεσσαλονίκη. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» ήταν το κεντρικό μήνυμα, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκηστη συνέντευξη, που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη.

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

“Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη“, δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί. Όπως είπε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας “και σίγουρα 10 ημέρες”. Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό.

Εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε, αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών και όχι της Κυριακής όπου τα τεστ που έγιναν ήταν λιγότερα, υπάρχει μια μείωση μικρή και σταδιακή που πρέπει οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν όλη την επόμενη εβδομάδα.

Η Mατίνα Παγώνη είπε επίσης ότι και μετά το άνοιγμα της αγοράς χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να δούμε τις επιπτώσεις το επόμενο 15νθήμερο.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης είπε στο MEGA πως οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. «Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται»,δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, υποστήριξε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότετα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» δήλωσε.

Τέλος μιλώντας για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, ο Mανώλης Δερμιτζάκης τόνισε πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πανδημία, επισημαίνοντας πως εάν η κοινωνία συμμορφωθεί απέναντι στα μέτρα προστασίας δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα