19 Απριλίου 2024 / 8:33 πμ
19 Απριλίου 2024 / 8:33 πμ

Τι θα γίνει τελικά με την προκαταβολή φόρου

από fimotro

Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Σειρά εναλλακτικών σεναρίων για τη μείωση της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα εφαρμοστεί από φέτος, δηλαδή από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με το capital.gr και τον Σπύρο Δημητρέλη, η διαδικασία που σχεδιάζεται να ακολουθηθεί είναι να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στο taxis στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μείωση του τζίρου τους κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου. Η υποβολή των στοιχείων θα αποτελεί ταυτόχρονα και αίτηση προς την εφορία για τη μείωση της προκαταβολής για την τρέχουσα χρήση η οποία σήμερα είναι 100%.

Από τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις θα καθοριστεί και το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής. Το σίγουρο είναι ότι η προκαταβολή δεν θα μηδενιστεί καθώς το δημοσιονομικό κόστος για αυτό είναι απαγορευτικό. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η προκαταβολή φόρου εισοδήματος φέρνει στα κρατικά ταμεία το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,4 δις ευρώ.

Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30% έως 50%. Το ποσοστό μείωσης, ωστόσο, εξετάζεται να είναι ενιαίο για όσες επιχειρήσεις “προκριθούν” βάσει μείωσης τζίρου. Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα εφαρμοστεί στον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα “πατήσει” σε υφιστάμενη νομοθεσία. Αυτή προβλέπει ότι στην περίπτωση που μειωθεί το εισόδημα της επιχείρησης ή του επαγγελματία σε ποσοστό άνω του 25%, μπορεί να αιτηθεί τη μείωση της προκαταβολής. Προκειμένου οι φορολογικές αρχές να εκτιμήσουν τη μείωση του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνουν ενδεικτικά υπόψη:

α) Το ποσό των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης στο τρέχον φορολογικό έτος, συγκρινόμενο με τα ακαθάριστα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

β) Το ποσοστό των δαπανών και εξόδων διαχείρισης συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

γ) Τις μεταβολές που τυχόν επήλθαν στους παράγοντες διαμόρφωσης του μεικτού κέρδους της επιχείρησης κατά το τρέχον φορολογικό έτος σε σχέση με το προηγούμενο.

δ) Κάθε άλλο στοιχείο από το οποίο πιθανολογείται μείωση του κέρδους του τρέχοντος φορολογικού έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα