Τι συμβαίνει με το ΤΑΙΠΕΔ και τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας;

από fimotro

Εξαιρετικά πλούσιο παρασκήνιο με ανάλογη συνέχεια φαίνεται πως θα έχει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας, ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη στον τομέα των υποδομών, με συνολικό οικονομικό αντικείμενο που λέγεται ότι θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο αυτή τη φορά βρίσκεται το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, με τις φήμες για «παιχνίδια» με το χρονοδιάγραμμα και τους όρους του κείμενου της σύμβασης παραχώρησης ολοένα να πληθαίνουν.

Το θέμα ξεκίνησε όταν κορυφαίες ελληνικές και ξένες εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό (σε ανταγωνιστικά μάλιστα σχήματα) ζήτησαν επανηλλειμένα το τελευταίο διάστημα την παράταση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών λόγω των σοβαρών εμποδίων που αντιμετωπίζουν από το σχεδόν πανευρωπαϊκό lockdown, για να εισπράξουν την κάθετη άρνηση του ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση μάλιστα και του Διοικητικού Συμβουλίου του την 01.12.2020.

Ερωτηματικά δημιουργεί συγκεκριμένα το γεγονός πως ενώ στο 1ο lockdown που κράτησε γύρω στις 40 μέρες, το Ταμείο μοίρασε απλόχερα παράταση 6 μηνών, στο 2οlockdown που ξεπέρασε και αυτό πλέον τον ένα μήνα, αρνείται κάθε κουβέντα, έστω και ολιγοήμερης παράτασης, την ώρα που στα 2,5 χρόνια που είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, έχει δώσει επτά στο σύνολο παρατάσεις, χωρίς μάλιστα κανένας υποψήφιος να έχει αιτηθεί κάτι τέτοιο.

Πέραν των παραπάνω, με αποφάσεις του μόλις ένα μήνα (29/10/2020 και 09/11/2020) πριν την τωρινή καταληκτική ημερομηνία, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε σημαντική αλλαγή κρίσιμων όρων του διαγωνισμού, που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση, αλλά και το ίδιο το τεχνικό αντικείμενο του έργου, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με τα παραπάνω εμπόδια πολλούς από τους διεκδικητές ουσιαστικά «εκτός κούρσας».

Έτσι, φαίνεται πως πάμε για έναν διαγωνισμό που με περίτεχνες ομολογουμένως κινήσεις από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ «κλείνει το μάτι» σε συγκεκριμένα συμφέροντα, βγάζοντας εκτός, λίγο πριν την τελική ευθεία, σημαντικούς διεθνείς επενδυτές και στερώντας με τη μείωση του ανταγωνισμού από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, το μέγιστο ποσό που θα μπορούσε να βάλει στην τσέπη του από τον μεγάλο αυτό διαγωνισμό.

Ερώτηση  κατέθεσε την Παρασκευή 4/12 ο Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος, με την οποία ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα αν «Αληθεύει ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προτίθενται να απορρίψουν το αίτημα βραχείας παρατάσεως του διαγωνισμού, που δεν θα ξεπερνά το τέλος Ιανουαρίου 2021;» και «Πιστεύετε ότι με αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά σε μεγάλους διεθνείς επενδυτές που στήριξαν την Ελλάδα, θα προσελκύσετε ξένες επενδύσεις; Δεν αντιλαμβάνεσθε πως με παρόμοιες αποφάσεις περιορίζετε με τρόπο εξόφθαλμο τον ανταγωνισμό, αδιαφορώντας και για το προβληματικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει σε όλες τις επιχειρήσεις το γενικευμένο lockdown;», ωστόσο προκαλεί απορίες ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- το θέμα θα συζητηθεί στην Βουλή την Δευτέρα 14/12 δηλαδή μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, 11/12/2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα