Τι σημαίνει η κατάρρευση της Signature Bank για τα crypto

από fimotro

Την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία από την οικονομική κρίση του 2008 ακολούθησε η Signature Bank στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτώντας την τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία της χώρας.

Οι αποτυχίες έχουν κλονίσει το οικονομικό τοπίο και έχουν πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ συνολικά. Η Silicon Valley Bank ήταν σημαντική τράπεζα για τον κλάδο της τεχνολογίας, ενώ η Signature Bank ξεχώρισε ως μία από τις κύριες τράπεζες που δέχονταν καταθέσεις σε κρυπτονομίσματα.

Οι ανασφάλιστες καταθέσεις
Το Υπουργείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης κατέσχεσε την Signature Bank την Κυριακή «για να προστατεύσει τους καταθέτες» αφού οι πελάτες απέσυραν δισεκατομμύρια προκαλώντας bank run, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η αδειοδοτημένη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης εμπορική τράπεζα είχε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και σχεδόν 89 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους. Περισσότερα από 79 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις καταθέσεις δεν ήταν ασφαλισμένα από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), σύμφωνα με τους New York Times.

Η διοίκηση κινήθηκε το βράδυ της Κυριακής για να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να εγγυηθεί τους καταθέτες και στις δύο χρεοκοπημένες τράπεζες, αντλώντας από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών, η Federal Reserve και η FDIC ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση ότι όλοι οι καταθέτες της τράπεζας «θα αποκατασταθούν». Οι μέτοχοι και ορισμένοι μη εξασφαλισμένοι οφειλέτες δεν θα προστατεύονται.

Η Signature Bank, εκτεθειμένη σε απώλειες κρυπτονομισμάτων
Η Signature Bank είχε αποκτήσει φήμη καθώς έγινε μια από τις λίγες τράπεζες που δέχονται καταθέσεις σε κρυπτονομίσματα. Η τράπεζα ήταν βαθιά συνυφασμένη με τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, καθώς εκτιοξεύτηκε σε μέγεθος και έλαβε εξέχουσα θέση στα τέλη της δεκαετίας του 2010 και στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

H Signature Bank δέχτηκε σοβαρό πλήγμα καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed προκάλεσαν κατάρρευση των αξιών των κρυπτονομισμάτων.

Ο πρώην δημοκρατικός βουλευτής Μασαχουσέτης Μπάρνι Φρανκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Signature Bank, απέδωσε την κατάρρευση της τράπεζας στον «πανικό κρυπτονομισμάτων».

«Μέχρι την Κυριακή, είχαμε σταθεροποιήσει την κατάσταση», είπε ο Φρανκ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο κρυπτονομισμάτων The Block. «Αλλά πιστεύω ότι οι ρυθμιστικές αρχές, ειδικά οι ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι τοξικά».

Σύμφωνα με το Reuters, λίγες τράπεζες ήταν τόσο βαθιά ενσωματωμένες στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων όσο η Signature Bank και η Silvergate, και η πτώση τους είναι ένα συμβολικό και πρακτικό πλήγμα για τον πιεζόμενο κλάδο. Τα ιδρύματα πρόσφεραν έναν αέρα νομιμότητας στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων και παρείχαν στους πελάτες βασικές υπηρεσίες, όπως συναλλαγές όλο το εικοσιτετράωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα