23 Απριλίου 2024 / 12:27 μμ
23 Απριλίου 2024 / 12:27 μμ

Τι “ψάχνουν” οι ομολογιούχοι στην Folli Follie

από fimotro

Έναν ακόμη “μέτωπο” είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθεί να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Folli Follie Group, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι επίκειται η κατάθεση προσφυγών από σημαντικό αριθμό ομολογιούχων της εταιρείας με στόχο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό κατόχων χρεογράφων της FFG για τη σύσταση ενός bondholders club και πλέον τίθεται ζήτημα κατά πόσον θα κατατεθεί αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των ομολόγων που έχει εκδώσει η εταιρεία, δύο και πλέον μήνες αφότου ξεκίνησε η υπόθεση με το περιβόητο report του fund QCM.

Εάν ζητηθεί η πρόωρη εξόφλησή των ομολόγων (σε περίπτωση που όντως υπάρχουν ρήτρες πρόωρης προεξόφλησης), τότε η πίεση προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου θα αυξηθεί κατακόρυφα. Η εταιρεία έχει εκδώσει δύο ομόλογα, ένα μετατρέψιμο ομολογιακό ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ (με τιμή μετατροπής τα 40,7 ευρώ…) που λήγει σε ένα χρόνο από σήμερα και ένα δεύτερο ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (περίπου 130 εκατ. ευρώ), λήξεως 2021.

Το τελευταίο, 4ετούς διάρκειας, είναι χωρίς εξασφαλίσεις και rating (unrated senior unsecured). Το ομόλογο που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με επιτοκιακό κουπόνι 3,25% ετησίως, έχει πλέον φθάσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο “SIX Swiss Stock Exchange” στο 41% της ονομαστικής του αξίας Οι τράπεζες CREDIT SUISSE και UBS, είχαν ενεργήσει από κοινού ως joint bookrunners.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 7.500 μέτοχοι, ιδιώτες και θεσμικοί, 100 funds και 30 αμοιβαία κεφάλαια βρίσκονται παγιδευμένα στη μετοχή έπειτα από την αναστολή διαπραγμάτευσης, έχοντας υποστεί συντριπτικές απώλειες στην πλειονότητά τους και δίχως να γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική αξία της εταιρείας και της επένδυσής τους. Παραμένει άγνωστο τι κομμάτι από τις δύο αυτές μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις κατέχεται από Έλληνες θεσμικούς ή και φυσικά πρόσωπα.

Στελέχη επενδυτικών εταιρειών αναφέρουν πάντως πως σε περίπτωση που όντως υπάρχουν ρήτρες πρόωρης προεξόφλησης, τότε για να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες απαιτείται η ευρύτατη πλειοψηφία του 66,7% των ομολογιούχων. Εάν ωστόσο νομικά κριθεί ότι στοιχειοθετούνται λόγοι καταγγελίας των συμβάσεων από την πλευρά των ομολογιούχων, τότε η υπόθεση λαμβάνει εξαιρετικά ανησυχητική τροπή για την εταιρεία και τη διοίκηση της καθώς ανοίγει ο δρόμος για συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων.

Από πλευράς FFG δηλώνεται, πάντως, πως η εταιρεία διαθέτει επαρκή ρευστότητα σε κάθε ευρωπαϊκή της επιχείρηση ώστε να αντιμετωπίσει όλες τις πληρωμές τους προσεχείς μήνες, ενώ παράλληλα διαθέτει σειρά από επιλογές για να ενισχύσει περαιτέρω την ρευστότητά της, εφόσον απαιτηθεί. Η πρόσφατη πρόσληψη της Rothchild & Co, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την εταιρεία εκτιμάται ότι εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο των νέων εξελίξεων που διαγράφονται, τόσο στο σκέλος των ομολογιούχων, όσο και στο σκέλος των ερευνών που υλοποιούν οι ΕΥ και Alvarez&Marshal και οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα. Σημειώνεται ότι το project για λογαριασμό της Rothschild “τρέχει” το γραφείο του Παρισιού, το οποίο έχει αναλάβει σειρά συμβάσεων για ελληνικές εταιρείες (με τελευταία αυτή με τη MIG), ενώ λειτουργεί και ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στο σκέλος του χρέους και των επόμενων εκδόσεων ελληνικών ομολόγων.

Οι κινήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντείνει τις ενέργειές της αναφορικά με την υπόθεση. Όπως έγραψε χθες το Capital.gr, η Αρχή ζήτησε ενημέρωση για το κατά πόσον μέλη του Χ.Α. κατέχουν τίτλους (μετοχές και ομόλογα) της Folli Follie Group. Σύμφωνα με τις ίδιες πληγές, η εποπτική αρχή έχει ζητήσει εγγράφως τις τελευταίες ημέρες από τα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ΑΕΠΕΥ και τράπεζες, να ενημερώσουν την Επιτροπή για το κατά πόσον διακρατούν για ίδιο λογαριασμό τίτλους της FFG και ποιο είναι το ύψος της συγκεκριμένης συμμετοχής.

Τέλος, η Επιτροπή συνεχίζει να διερευνά και το ζήτημα της πώλησης του ταξιδιωτικού βραχίονα της FFG (ΚΑΕ) στην ελβετική Dufry τον Απρίλιο του 2013. Αρχικά πωλήθηκε το 51% έναντι 200 εκατ.ευρώ και με μεταφορά δανεισμού 335 εκατ.ευρώ και στη συνέχεια το υπόλοιπο 49% (υπήρχε σχετικό option) έναντι 328 εκατ.ευρώ, ενώ η οικογένεια Κουτσολιούτσου έγινε μέτοχος με περίπου 3,5% της ελβετικής εταιρείας, όπως είχε ανακοινωθεί. Ο δε, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος τοποθετήθηκε ως μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της Dufry, θέση από την οποία παραιτήθηκε προ λίγων ημερών.

Στο πλαίσιο της πώλησης εκείνης, η Αρχή έχει ζητήσει λεπτομέρειες για τη συναλλαγή, εστιάζοντας σε φερόμενη καταβολή αμοιβής 28 εκατ.ευρώ με αφορμή την απόσχιση και πώληση του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου (ΚΑΕ) προς την Dufry. Με επίσημη ανακοίνωσή της η FFG έχει διαψεύσει ότι ποσό 28 εκατομμυρίων ευρώ εισπράχθηκε από εκπροσώπους ή μετόχους της εταιρείας, σημειώνοντας ότι “καταβλήθηκε σε θυγατρική του ομίλου FFG σε εκτέλεση σχετικής συμφωνίας, για την οποία έχει ενημερωθεί πλήρως και αρμοδίως η αρμόδια εποπτική αρχή της εταιρείας, ήτοι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς”.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα