Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους εμβολιασμούς

Προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, θα δοθεί στην πρώτη φάση του εμβολιασμού στη χώρα, καθώς αυτές οι ομάδες πολιτών είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό. Πάντως στη λίστα των πρώτων που θα κάνουν το εμβόλιο θα βρίσκονται και αξιωματούχοι που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τους 45 αξιωματούχους που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και θα εμβολιαστούν σε αυτό το διάστημα:

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν στις 27 Ιανουαρίου η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής. Επίσης θα εμβολιαστούν η ηγεσία του Υπ. Εξωτερικών. του υπ. Αμυνας και του υπ. Υγείας, ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι ηγεσίες του Στρατού, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, συνολικά 45 αξιωματούχοι.

Με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την έναρξη των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στις 26 Δεκεμβρίου και μία ημέρα μετά θα αρχίσουν τα εμβόλια. Σήμερα, είδε το φως της δημοσιότητας το σχέδιο «Ελευθερία,» όπως το έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά της COVID-19 έχει στόχο να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης με τα οφέλη να είναι ατομικά και συλλογικά.

Κρίσιμη παράμετρος στην επιτυχή έκβαση της εμβολιαστικής αλυσίδας αποτελεί η σωστή ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού σε σχέση με τον εμβολιασμό, με τη βαρύτητα να πέφτει σε όσους πρέπει να εμβολιαστούν με τις πρώτες κιόλας δόσεις.

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως στην κορυφή της λίστας των εμβολιασμών βρίσκονται οι υγειονομικοί ενώ ακολουθούν ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι, γηροκομεία και ειδικές δομές και στη συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα γίνουν σε εργαζόμενους από πέντε νοσοκομεία αναφοράς στη Αθήνα, ενώ αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη. Εν τω μεταξύ, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, πρώτοι θα εμβολιαστούν, μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος ενώ σειρά θα πάρει και ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διεύθυνση emvolio.gov.gr με στόχο την ενημέρωση -προς το παρόν- και την οργάνωση για τη διαδικασία εμβολιασμού.

Πόσα εμβόλια αντιστοιχούν στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εφοδιασμός των κρατών-μελών της ΕΕ θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό τους, με βάση τις συμφωνίες προαγοράς που συνήψε κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες – παραγωγούς των εμβολίων. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιούται και έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε επαρκή αριθμό εμβολίων -διαθέσιμων και μελλοντικών- για να υπερκαλύψει το σύνολο του πληθυσμού της επικρατείας. Συγκεκριμένα, στη χώρα αντιστοιχεί το 2,36 – 2,39% του αριθμού των δόσεων εμβολίου, που θα εξασφαλίσει η ΕΕ.

Το σχέδιο κατανομής και διανομής των εμβολίων αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο για τη δημιουργία και το λεπτομερή σχεδιασμό του συνολικού Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Κατά τις πρώτες παραλαβές σκευασμάτων από τις Παραγωγούς Εταιρείες, οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες σε αριθμό, σύμφωνα με την κατανομή μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προδιαγραφεί από αυτή βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

  • Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
  • AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
  • Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
  • Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
  • Moderna 1,8
  • Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα