Σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει ενεργοποιηθεί στα νοσοκομεία της Αττικής που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» και πιέζονται αφόρητα εδώ και 19 ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Με ιδιαίτερα δραματικό τόνο, δείχνοντας την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και ιδιαίτερα η Αττική, ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε χθες τα νέα μέτρα για τα νοσοκομεία.

Οπως είπε, οι 168 ΜΕΘ Covid που υπήρχαν στο Λεκανοπέδιο τον Νοέμβριο, ανέρχονται πλέον σε 319, και τις επόμενες ημέρες θα ανέβουν στις 348, μετά την προσθήκη δώδεκα κλινών στον «Ευαγγελισμό», δέκα στο «Τζάνειο» και επτά στο «Ασκληπιείο Βούλας». Μέσα σε 19 ημέρες, το κρίσιμο διάστημα που τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής έχουν φτάσει στο σημείο-μηδέν, προστέθηκαν 449 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122, και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid, αύξηση δηλαδή κατά 40%. Από τις 319 Εντατικές κορονοϊού, οι 289 ήταν χθες κατειλημμένες, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια.

Τι αλλάζει

  • Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο. Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» (Ερυθρός Σταυρός) και «Ιπποκράτειο». Τα νοσοκομεία αυτά θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό ιδιώτες ιατροί, και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας.
  • Το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non Covid περιστατικών. Η λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.
  • Το «Ερρίκος Ντυνάν» ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο.
  • Το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες MΕΘ Covid.
  • Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
  • Τα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο», στη Δυτική και Νότια Αττική, τις ημέρες εφημερίας τους θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

«Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή», επισήμανε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, που σήμερα θα σπάσουν το «φράγμα» του ενός εκατομμυρίου. Τονίζοντας τα θετικά νέα, ο κ. Κικίλιας είπε ότι σύντομα και με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εισηγηθεί τη διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις ηλικίες 65 και άνω στην Ελλάδα. Παράλληλα, τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων. Ενδεικτικά, η εταιρία Pfizer ενημέρωσε ότι τον Απρίλιο οι δόσεις που θα παραδώσει θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Στο μεταξύ, χθες προσγειώθηκαν στην Ελλάδα δύο ελικόπτερα Augusta Westland 109 Trekker, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με στόχο την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Η συγκεκριμένη δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Υγεία, συνολικού ύψους 438 εκατομμυρίων €, και συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, καλύπτοντας τις ανάγκες αεροδιακομιδής ασθενών σε όλη την Ελλάδα και προς την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα