Τι είναι το Food Pass που εξετάζει η κυβέρνηση: Tα σενάρια για το νέο επίδομα

από fimotro

Στόχος να ενισχυθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά σε σχέση με την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό

Μπορεί οι εξελίξεις να είναι θετικές από το μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης «προσγειώθηκε» στο 8,5% τον Νοέμβριο λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας παρόλα αυτά καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα σημάδια από τον τομέα των τροφίμων.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση της τάξεως του 15,0% σημειώθηκε στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Σχεδόν δηλαδή στο σύνολο των τροφίμων που περιέχονται στα ψώνια ενός νοικοκυριού. Ο δείκτης αγαθών σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 12,6%.

Αυτό που ανησυχεί, πάντως, τους αναλυτές αλλά και το οικονομικό επιτελείο είναι το ύψος του δομικού πληθωρισμού – δηλαδή η μεταβολή του δείκτη χωρίς τις κατηγορίες της διατροφής, των ποτών, του καπνού και της ενέργειας- καθώς πλέον διαμορφώνεται στο 5,86% (σε ετήσια βάση) αρκετά κοντά πλέον στα επίπεδα του συνολικού πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει πως επιταχύνθηκε η ταχύτητα μέσω της οποίας ο εισαγόμενος πληθωρισμός διαχέεται και σε άλλα προϊόντα της οικονομίας. Πλέον, πολύ μεγάλο μέρος του εισαγόμενου πληθωρισμού έχει γίνει και ελληνικός.

Η στήριξη των ευάλωτων

Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω στοιχεία το καλάθι του νοικοκυριού που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση δεν είναι αρκετό για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να ψάχνει νέους τρόπους για να στηρίξει κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά .

Άλλωστε και από τις Βρυξέλλες το μήνυμα είναι στοχευμένα μέτρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται κυρίως έξτρα παρεμβάσεις για τα είδη διατροφής.

Όπως μια επιταγή ακρίβειας, που θα είναι προσανατολισμένη προς τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Δηλαδή ίσως ένα food pass στα πρότυπα του fuel pass, βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων. Υπάρχει όμως και η σκέψη να χορηγηθεί μια επιπλέον επιταγή ακρίβειας όπως αυτή που πρόκειται να δοθεί τώρα τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα