Τι αναφέρει το προσχέδιο της ΕΕ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

από fimotro

O εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καλέσει τα κράτη μέλη να θέσουν ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι, σύμφωνα με προσχέδιο με τις συστάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας το οποίο θα δημοσιευτεί την Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δεσμευτεί επίσης να συμφωνήσει με τα κράτη μέλη ως τα τέλη του μήνα σε ένα πρωτόκολλο για πιστοποιητικά εμβολιασμού «τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα χρησιμοποιούνται στα συστήματα υγείας σε όλη την Ε.Ε.», σύμφωνα με προσχέδιο του εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg.

Tα πιστοποιητικά αυτά θα υποκαταστήσουν την υποχρέωση των ταξιδιωτών να υποβάλλονται σε τεστ και να μπαίνουν σε ατομική καραντίνα, καθώς θα αποδεικνύουν ότι κάποιος δεν αποτελεί κίνδυνο για να ταξιδέψει.

«Για να διασφαλιστεί μια φιλόδοξη εμβολιαστική προσπάθεια πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι» σημειώνεται στο προσχέδιο. «Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 80% των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια και των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών» τονίζεται, ενώ επισημαίνεται ότι «ως το καλοκαίρι του 2021 τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού».

Οι προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες δεν είναι πάντως δεσμευτικού χαρακτήρα, προβλέπουν επίσης:

-Αλληλουχία γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5% – προτιμότερο στο 10% – όλων των θετικών τεστ κορωνοϊού για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση νέων στελεχών του ιού.

-Διεύρυνση της χρήσης των rapid tests.

-«Ισχυρή» σύσταση ενάντια σε κάθε μη απαραίτητο ταξίδι οπουδήποτε μέχρι να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

-Αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα