Τι αναφέρει η Eurobank για τα δάνεια της κατασκευαστικής με εγγυητή τον Παπαθανάση

από fimotro

Αναλυτική πληροφόρηση για το θέμα που έχει προκύψει με δάνειο το οποίο είχε χορηγηθεί προ σχεδόν 20ετών στην κατασκευαστική εταιρεία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ με εγγυητή τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση αναμένεται να παράσχει εντός των προσεχών ωρών η Eurobank. Τα στοιχεία της τράπεζας που είχε χορηγήσει το δάνειο το 2005, έρχονται να συμπληρώσουν την επιχειρηματολογία του κ. Παπαθανάση ο οποίος έχει προαναγγείλει πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αφορμή δημοσιεύματα

Σύμφωνα με πληροφορίες εν όψει σχετικής ανακοίνωσης που προτίθεται να εκδώσει η Eurobank, η Τράπεζα πρόκειται να τονίσεις πως έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των νόμιμων συμφερόντων της. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, καταγγελία σύμβασης, έκδοση διαταγής πληρωμής, εκπλειστηρίαση ακινήτων, αγωγές κατά των εγγυητών, αναδιάρθρωση Πιστούχου μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα κ.ά.

Η τράπεζα αναμένεται να κάνει λόγο για ανάκτηση του 75% του κεφαλαίου της αρχικής πίστωσης εν έτει 2005, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ». Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Eurobank θα τονίσει στην αυριανή ανακοίνωση πως το 2007, το ποσό του δανείου αυξήθηκε κατά 500.000 σε 2 εκατ., οπότε και ορίστηκε εγγυητής ο Νίκος Παπαθανάσης.

Στην ίδια ανακοίνωση, η τράπεζα πρόκειται να τονίσει ότι επί σειρά ετών το εν λόγω δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά, με καταβολή των συμβατικών τόκων και αποπληρωμές κεφαλαίου. Ωστόσο, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015, η Eurobank κατήγγειλε τη σύμβαση με συνολική λογιστική απαίτηση, ύψους €1.054.674 πλέον τόκων υπερημερίας (σύνολο €1.458.548) και δρομολόγησε όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση του δανείου, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής, αγωγές διάρρηξης, πλειστηριασμούς, εξυγίανση της «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ» κ.λπ.

Για την ακρίβεια, η τράπεζα πρόκειται να παραθέσει την αλληλουχία των γεγονότων ως εξής:

Το 2015 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το παραπάνω ποσό.
Το ίδιο έτος 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής (2011) της κυριότητας του ½ εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιοκτησίας του στο Αγρίνιο (αγροτεμάχια) και την Καλλιθέα (αποθήκη). Ενόψει της αγωγής, η κυριότητα των ακινήτων αναμεταβιβάστηκε στον Εγγυητή και η Τράπεζα ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για 60.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχο της αξίας των αγροτεμαχίων, ενώ για την μικρής αξίας αποθήκη ο Εγγυητής κατέβαλε ποσό σε μετρητά.
Τον Δεκέμβριο του 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του ½ εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValueGreece, ως διαχειρίστρια του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά. Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένου υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης.
Το 2018, η Τράπεζα εκπλειστηρίασε τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της Πιστούχου.
Παράλληλα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσης της Πιστούχου, με είσοδο τρίτου επενδυτή, στο πλαίσιο του Άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης, η doValueνGreece θα λάβει επιπλέον ποσό σε μετρητά κατ’ αναλογία, σε σχέση με την ανωτέρω πίστωση.
Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα