Σήμερα οι ανακοινώσεις για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών

Σήμερα αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την άρση της απαγόρευσης στις υπερτοπικές μετακινήσεις, και ειδικά για τις μετακινήσεις προς τα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάβαση σε νησί για όλους θα γίνεται είτε με επίδειξη αρνητικού self test ή μοριακού 72 ώρες πριν από το ταξίδι είτε με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ειδικά για την νησιωτική χώρα, ο πρωθυπουργός χθες ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για τον πλήρη εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson. Το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι αφορά σε 700.000 κατοίκους.

«Καθώς ανοίγουμε σταδιακά την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα, απαιτείται από όλους πολύ μεγάλη προσοχή. Έτσι ώστε να μην έχουμε τοπικές εξάρσεις, τοπικές επιδημίες, που θα μας οδηγήσουν στη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων. Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε από τη στιγμή που όλοι θα φερθούμε υπεύθυνα και καθώς από αυτό το Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις και θα αρχίσουν τα νησιά να έχουν επισκέπτες και από τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα γίνουν και αύριο συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι συμπολίτες μας να ταξιδεύουν εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το συνολικό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές και την άρση περιορισμών αναμένεται να ξεδιπλωθεί εντός της εβδομάδας αρχής γενομένης σήμερα, Τετάρτη, καθώς πλησιάζει η κομβική ημερομηνία της 14ης Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού.

Το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί πρώτα στην απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, στη διεύρυνση του ωραρίου στην κυκλοφορία και κατ’ επέκταση στην εστίαση ενώ αναμένεται και η κατάργηση των sms.

Πρώτο βήμα η απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, μια μέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξειδικευτεί πώς αυτό θα γίνει με όρους ασφάλειας και προστασίας, καθώς ο ιός παραμένει ενεργός σε υψηλά επίπεδα στην κοινότητα.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί η διεύρυνση του ωραρίου στην εστίαση μέχρι τα μεσάνυχτα ή και αργότερα -με ορίζοντα να απελευθερωθεί εντελώς κατά τις προσεχείς μέρες εφόσον τα δεδομένα της πανδημίας το επιτρέψουν – ενώ και τα SMS στο 13033 και στο 13032 αναμένεται να περάσουν στο παρελθόν, μαζί με τις πρακτικές click away και click inside στο λιανεμπόριο.

Σε δεύτερο χρόνο, θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τον τουρισμό. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Το «κλειδί» σε όλο το σχεδιασμό επαναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι ο ταχύς ρυθμός των εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαΐου γίνεται και το πρώτο βήμα και στο χώρο του Πολιτισμού καθώς τα μουσεία ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους στο κοινό.

– Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.

Επίσης επαναλειτουργούν οι αθλητικές Ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε γκρουπ έως 10 ατόμων, ενώ για την ίδια μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των γυμναστηρίων με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

– Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

– Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αυτήν την περίοδο να ανοίξουν και οι χώροι δεξιώσεων για κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα μπορέσουν να ανοίξουν εν μέρει και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων μπήκαν σε επαναλειτουργία για δια ζώσης διδασκαλία. Επανέναρξη έγινε και στις πρακτικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω, σε όλα τα τμήματα, σε όλες τις σχολές, σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.

Σε επαναλειτουργία από χθες και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, ενώ επίσης ξεκίνησαν οι προπονήσεις για αθλήματα που έχουν διοργανώσεις έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς και η χρήση κολυμβητηρίων από αθλούμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα