Τι αλλάζει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις μέσα στο 2022

από fimotro

Πόση θα είναι η έκπτωση φόρου

Την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με ένα πλέγμα κινήτρων (αλλά και αντικινήτρων) επιχειρεί από φέτος το υπουργείο Οικονομικών, προσφέροντας ακόμη και έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ, χρηματικά έπαθλα έως 100.000 ευρώ, επιχειρώντας να περιορίσει το κενό ΦΠΑ που φτάνει τα 5,3 δισ. ευρώ.

Με τις αλλαγές που εφαρμόζονται από φέτος, οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, δηλαδή οι αποδείξεις οι οποίες γίνονται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking), εκτός από το κοινό χαρακτηριστικό τους ότι καλύπτουν ένα μέρος από το ελάχιστο του 30% του πραγματικού εισοδήματος του φορολογουμένου, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 • Σε αυτές που θα γίνουν από την αρχή του 2022 μέχρι και το τέλος του 2025 για την πληρωμή υπηρεσιών από 22 υπηρεσίες επιτηδευμάτων οι οποίες κατηγορούνται για υψηλή φοροδιαφυγή. Σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι «ιδιωτικές συμφωνίες» που διαφεύγουν από τον φορολογικό έλεγχο, το υπουργείο Οικονομικών προσφέρει από φέτος για τις δαπάνες αυτής της κατηγορίας μείωση του φορολογητέου εισοδήματος στο 30% για ποσό που έχει συγκεντρωθεί έως και 5.000 ευρώ. Η μείωση αυτή του φορολογητέου εισοδήματος μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου.
 • Σε αυτές που μετρούν διπλές για το χτίσιμο του ελάχιστου ορίου 30% και αφορούν κατά βάση ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, οι οποίες επίσης διαφεύγουν σε μεγάλο ποσοστό των φορολογικών ελέγχων.
 • Στις απλές αποδείξεις που χτίζουν το ελάχιστο ποσοστό του 30% και μαζί με όλες τις προηγούμενες θα μπαίνουν στις μηνιαίες φορολοταρίες, οι οποίες πλέον θα προσφέρουν χρηματικά έπαθλα από 50.000 έως και 100.000 ευρώ.

Φυσικά, εκτός από τα νέα κίνητρα που δίνονται, θα ισχύει και φέτος το αντικίνητρο σε όσους αδιαφορήσουν στη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων, δηλαδή ο επιπλέον φόρος του 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα υπολείπεται από το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του πραγματικού εισοδήματος του φορολογουμένου. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα θα πρέπει να κινηθούν οι φορολογούμενοι μέσα στο χρόνο ώστε να έχουν πραγματικό κέρδος από τις συναλλαγές τους.

Ωστόσο, όπως όλα, και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν τα μικρά μυστικά τους, που αν δεν τα γνωρίζει κανείς μπορεί να βρεθεί προ -δυσάρεστης- εκπλήξεως. Συγκεκριμένα:

 1. Δαπάνες που υπολογίζονται για το ελάχιστο ποσοστό του 30% του πραγματικού εισοδήματος του φορολογουμένου είναι αυτές που έχουν γίνει για την απόκτηση αγαθών και λήψη υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΕΟΧ, που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, πρέπει να καταβάλλονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης. Οι δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα προς τρίτες χώρες (π.χ. ΗΠΑ ή Κίνα) δεν προσμετρώνται στο ελάχιστο ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων.
 2. Ως ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ενδεικτικά μεταξύ άλλων νοούνται οι κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards)], η πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παροχών Υπηρεσιών Πληρωμών του Ν. 4537/2018 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ., καθώς και η καταβολή μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του Ν. 4537/2018 (σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay).
 3. Το ποσοστό του ελάχιστου ορίου του 30% υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος του που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ.
 4. Στο πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων δεν περιλαμβάνεται:
 • Αποζημίωση απόλυσης και ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλίστρων.
 • Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και το επίδομα αναζήτησης εργασίας στο πλαίσιο δράσεων συμβουλευτικής (παρ. 5 του άρθρου 64 του Ν. 4756/2020 [Α’ 235]).
 • Η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.
 • Η είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή οικονομικής ενίσχυσης λόγω διάλυσης αλιευτικού σκάφους.
 • Εκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και αποτελούν εισόδημα.
 1. Τα ηλεκτρονικά μέσα με τα οποία θα γίνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα πρέπει να έχουν αναφορά τον ΑΦΜ του φορολογούμενου. Αυτό σημάνει ότι δαπάνες που γίνονται με εταιρικές κάρτες ή κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό δεν θα χτίζουν το ελάχιστο όριο του 30%.
 2. Προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες έχουν αγοραστεί από τον φορολογούμενο με δόσεις θα μετρήσουν στο αφορολόγητο αναλογικά με το έτος αναφοράς στο οποίο θα καταβληθούν. Σε κάθε φορολογικό έτος υπολογίζονται μόνο οι δόσεις που πρέπει να πληρώσετε μέσα στο ίδιο έτος. Για παράδειγμα, εάν τον Σεπτέμβριο αγοράσατε ένα πλυντήριο πιάτων αξίας 600€ σε 6 άτοκες δόσεις, μόνο οι 4 πρώτες δόσεις, δηλαδή 400€, θα υπολογιστούν στο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων αυτού του έτους. Οι επόμενες 2 δόσεις θα προστεθούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του επόμενου έτους. Σε περίπτωση που οι δόσεις δεν είναι άτοκες, η εξόφληση των τόκων δεν προστίθεται στο 30%.
 3. Στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης συζύγων, αν το συνολικό ύψος των ηλεκτρονικών δαπανών ισούται ή ξεπερνά το 30% του οικογενειακού εισοδήματος δεν οφείλεται επιπλέον φόρος. Ακόμη και αν ο ένας από τους δύο συζύγους δεν συγκεντρώνει το ελάχιστο όριο δαπανών στο 30% του πραγματικού εισοδήματος του, καλύπτεται από την υπέρβαση του ορίου του ή της συζύγου.
 4. Στα ζευγάρια με χωριστή δήλωση είναι σαφές ότι το ελάχιστο ποσοστό του 30% από ηλεκτρονικές συναλλαγές θα πρέπει να καλύπτεται από κάθε ένα από τα μέρη του ζευγαριού. Διαφορετικά, υπάρχει η βεβαιότητα επιβολής επιπλέον φόρου.
 5. Για το 2021 οι άνεργοι εξαιρέθηκαν λόγω των συνθηκών που δημιούργησε ο κορωνοϊός από τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε π πανδημία. Το 2019 οι ηλεκτρονικές αποδείξεις υπολογίζονταν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα του ανέργου. Φέτος θα πρέπει το θέμα να εξεταστεί και να δοθεί λύση στην υπουργική απόφαση που αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα