Τι αλλάζει σε ιδιωτικό – δημόσιο τομέα

από fimotro

Από σήμερα οι σημαντικές αλλαγές για τους εργαζόμενους

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα 13 Σεπτεμβρίου για τον περιορισμό της πανδημίας δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από τις 6:00 το πρωί και για μια εβδομάδα, σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, δικαστήρια, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες, δομές φροντίδας ηλικιωμένων και φιλοξενίας προσφύγων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σινεμά, κέντρα διασκέδασης, εστίαση, μέσα μεταφοράς, αθλητικές διοργανώσεις, σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακό test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Υποχρεωτικά δύο τεστ θα κάνουν οι μαθητές, αλλά θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος. Οι φοιτητές θα κάνουν δύο rapid tests την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ.

Από αύριο 13 Σεπτεμβρίου, σε δημόσιες δομές τεστ μπορούν να κάνουν μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ πριν ταξιδέψουν κ.λπ.

Σε δημόσιους χώρους από 13 Σεπτεμβρίου:

  • Κλειστοί χώροι εστίασης μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει προ εξαμήνου.
  • Στα γήπεδα επιτρέπεται είσοδος μόνο για εμβολιασμένους-νοσήσαντες.
  • Σε θέατρα, σινεμά και αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται είσοδος σε ανεμβολίαστους με rapid test 48 ώρες πριν. Οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν είσοδο μόνο για εμβολιασμένους. Αν το κάνουν, θα λειτουργούν με χωρητικότητα 100%.
  • Στα κλειστά γυμναστήρια επιτρέπεται είσοδος ανεμβολίαστων με rapid test 48 ώρες πριν. Μπορούν να λειτουργήσουν ως Covid Free, με 100% χωρητικότητα.
  • Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας, θα μπορεί ο εργοδότης να γνωρίζει ποιοι είναι εμβολιασμένοι. Υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης του αρνητικού τεστ.
  • Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση, πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

Επίσης, το ΦΕΚ, στο άρθρο 2, ορίζει πως επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου παρατηρείται συνωστισμός. Ακολούθως προσδιορίζει τα πρόστιμα σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα