Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Σε αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού προχώρησε η κυβέρνηση, καθώς εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στη χώρα.

Έτσι, από αύριο Παρασκευή (13/11) οι μετακινήσεις θα περιοριστούν σε όλη την Ελλάδα στις απολύτως αναγκαίες. Από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με μήνυμα στο 13033 και μόνο για εργασία, υγεία και μικρή βόλτα κατοικίδιου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και στην περίπτωση που τα υφιστάμενα δεν αποδώσουν. Μιλώντας στο MEGA, ο Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο σενάρια στο τραπέζι. Πρώτον, ενδεχομένως να έχουμε περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων και δεύτερον «λουκέτο» σε καποιες δραστηριότητες που σήμερα επιτρέπονται, όπως η λειτουργία των δημοτικών σχολείων ή κάποιων καταστημάτων.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος» εξήγησε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο».

Οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, για το διάστημα από 9 το βράδυ έως 5 το πρωί, απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 και μόνο για τους εξής λόγους:

SMS με κωδικό 1: για μετακίνησης για λόγους υγείας
SMS με κωδικό 6 : για συνοδεία κατοικίδιου ζώου, καθώς και
για λόγους εργασίας με βεβαίωση εργαζομένου.

Πέρα από τον περιορισμό στις μετακινήσεις, από αύριο Παρασκαυεή, και σε ότι αφορά την τηλεργασία, οι φορείς θα πρέπει να έχουν έκθεση που να τεκμηριώνει την λειτουργία με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό. Σύσταση έγινε και προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μειώσουν στο ελάχιστο τους παρουσιαστές και τους καλεσμένους στα στούντιο.

Εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί για την ατομική άθληση (δεν αφορά τις προπονήσεις στα πλαίσια σωματίων), ενώ δεν επιτρέπεται το κυνήγι και το ψάρεμα.

Κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ ‘οίκον (delivery) και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21.00 – 05.00. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, διευκρινίζεται ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Τι ισχύει γενικά για τις μετακινήσεις

Γενικά ισχύει ότι μετακινήσεις γίνονται μόνο με SMS στο 13033 ή με συμπλήρωση σχετικής φόρμας για κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr. Οι πολίτες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6

Ο κωδικός αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

SMS κωδικός 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

SMS κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους:

SMS κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης του εν λόγω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα.

SMS κωδικός 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα:

SMS κωδικός 5: Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

SMS κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Επίσης επιτρέπεται μετακίνηση με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα στο forma.gov.gr ). Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες: Όνομα/Επίθετο, Διεύθυνση Κατοικίας, Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού, Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Για τη μετάβαση στην εργασία, οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική ταυτότητά τους ή διαβατήριο ή άλλο έγγραφο νόμιμης διαμονής, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα