Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ένα απρόοπτο σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Σαμοθράκη, όταν η φρεγάτα «Έλλη»υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες προσάραξε σε αβαθή στην αμμώδη περιοχή της Καμαριώτισσας.

Εκεί η φρεγάτα θα έκανε μια αποβατική ενέργεια στο πλαίσιο του «Παρμενίων 2019», όμως στις 3:30 προσάραξε. Μετά από προσπάθειες, η φρεγάτα αποκολλήθηκε.

Από το περιστατικό, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ούτε ζημιές στη φρεγάτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά, για λόγους ασφαλείας, αποφασίστηκε να ματαιωθεί το ναυτικό σκέλος της άσκησης «Παρμενίων 2019» που ολοκληρώνεται σήμερα. Ωστόσο, τελικά η απόβαση των καταδρομέων στη Σαμοθράκη στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας της άσκησης θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στην Αλεξανδρούπολη έδωσε το παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρακολούθησε μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο μέρος της άσκησης «Παρμενίων». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ηχηρή απάντηση στις «άγονες ρητορικές εξάρσεις» του Ερντογάν, διαμηνύοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία- Ισχυρή αποτρεπτική δύναμη».

Το ιστορικό της φρεγάτας «Έλλη»

Η Φ/Γ ΕΛΛΗ F-450 είναι η πρώτη φρεγάτα τύπου STANDARD του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατασκευάστηκε στην Ολλανδία από την εταιρεία Royal Schelde. Η σύμβαση για την πώληση του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό υπεγράφη στην Αθήνα το 1980 και η Ελληνική Σημαία υψώθηκε στο πλοίο την 10 Οκτωβρίου 1981 στο Vlissignen της Ολλανδίας. Η έναρξη ναυπηγήσεως έγινε το 1978 και η καθέλκυση τον Ιούλιο του 1979, σαν το πέμπτο πλοίο της σειράς τύπου STANDARD, που είχε παραγγείλει το Ολλανδικό Ναυτικό.

Το όνομα ΕΛΛΗ δόθηκε στην πρώτη φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε ανάμνηση του τορπιλλισθέντος καταδρομικού ΕΛΛΗ την 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου, όπου είχε σταλεί για τον εορτασμό της Παναγίας. Το εν λόγω καταδρομικό είχε ονομασθεί έτσι εις ανάμνηση της νικηφόρου ναυμαχίας του ελληνικού στόλου εναντίον του τουρκικού στην χερσόνησο της ‘Ελλης. Η Φ/Γ ΕΛΛΗ είναι το τρίτο διαδοχικά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο φέρει το όνομα ΕΛΛΗ.

Το πρώτο πλοίο με το όνομα ΕΛΛΗ ήταν το πρώην κινεζικό Fei-Hung, το οποίο ναυπηγήθηκε το έτος 1912 στις ΗΠΑ και αγοράσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 1912. Έλαβε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Μικρασιατική εκστρατεία. Βυθίστηκε στις 15 Αυγούστου 1940 από ιταλικό υποβρύχιο, σε ειρηνική περίοδο, ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου όπου είχε καταπλεύσει για τον εορτασμό της Παναγίας.

Το δεύτερο ΕΛΛΗ, πρώην Ιταλικό Eugenio di Savoia, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1950 σε αντικατάσταση του τορπιλλισθέντος ΕΛΛΗ. Το 1959 μεθόρμισε στον όρμο της Σούδας όπου χρησιμοποιήθηκε για έδρα του Ναυάρχου Αρχηγού Κρητικού Πελάγους (ΑΚΙΠ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα