Θρίλερ με AstraΖeneca-Τι θα γίνει στην Ελλάδα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο

Στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι τα δεδομένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο εμβόλιο της AstraΖeneca ενώ τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που αναμένεται την Πέμπτη.

Οι εξελίξεις για το βρετανο-σουηδικό εμβόλιο είναι ραγδαίες, καθώς Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρος προστέθηκαν στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που διέκοψαν προσωρινά τους εμβολιασμούς λόγω των περιστατικών θρόμβωσης και θρομβοκυτταροπενίας που καταγράφηκαν στη Νορβηγία και στη Δανία.

Με αυτά τα δεδομένα συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θέτοντας επί τάπητος τους προβληματισμούς από τις παρενέργειες του εμβολίου οι οποίες έχουν καταγραφεί και την άρνηση πολλών χωρών να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς από το σκεύασμα της εν λόγω εταιρίας. Οι Ελληνες επιστήμονες, πάντως, αποφασίζουν με βάση τα ελληνικά δεδομένα και τουλάχιστον έως την Πέμπτη το εμβολιαστικό πρόγραμμα με το συγκεκριμένο εμβόλιο συνεχίζεται κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα συνεδριάζει η αρμόδια για τους εμβολιασμούς ελληνική επιτροπή. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο σίγουρα θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα στον απόηχο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Στάση αναμονής

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η Ελλάδα ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και θα αναμένει την έκτακτη συνεδρίασή του, που, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Σε ενημέρωση που έκαναν ο υπουργός Υγείας,Βασίλης Κικίλιας, με τον γενικό γραμματέα ΠΦΥ, Μάριο Θεμιστοκλέους, την περασμένη Τετάρτη, ανέφεραν ότι για την ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων έχουν προγραμματιστεί συνολικά, μέχρι την ημέρα των ανακοινώσεων, 352.000 ραντεβού. Εχουν πραγματοποιηθεί περίπου 170.000 εμβολιασμοί. Αρα μένει ως ερωτηματικό τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους που έχουν κλείσει το ραντεβού τους, καθώς και για τη δεύτερη δόση όσων έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο, εάν η Ελλάδα ακολουθήσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σταματήσει τον εμβολιασμό. Επίσης, σημειώνεται ότι για τον Απρίλιο η Ελλάδα περίμενε περίπου 500.000 δόσεις από την AstraΖeneca.

Στη χώρα μας έως σήμερα έχει καταγραφεί ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται, αλλά δεν φαίνεται να έχει αιτιολογική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, όπως επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Στροφή από Γερμανία

Αίσθηση προκάλεσε κυρίως η στροφή 180 μοιρών της γερμανικής κυβέρνησης, που έως χθες επέμενε στη χρήση του εν λόγω εμβολίου, με το επιχείρημα που προέτασσε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ότι «η ωφέλεια από τη χρήση του σκευάσματος αντισταθμίζει το ρίσκο». Ωστόσο χθες, ύστερα από συμβουλή της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, και η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca ωσότου ολοκληρωθεί η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Μολονότι τόσο ο ΕΜΑ όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη πως οι θρομβώσεις συνδέονται με το συγκεκριμένο σκεύασμα, Δανία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, και Αυστρία, όπως και η βόρεια ιταλική περιφέρεια του Πιεμόντε, όπου ένας δάσκαλος πέθανε αμέσως μετά τον εμβολιασμό του, ανακοίνωσαν ότι σταματούν, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca. Η Ολλανδία κατέγραψε 10 περιστατικά ανεπιθύμητων παρενεργειών και ακύρωσε 43.000 προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι τουλάχιστον τις 29 Μαρτίου, λόγω και της ανήσυχης περιόδου που διανύει. Από χθες η Ολλανδία έχει μπει σε τριήμερη εκλογική διαδικασία – με τις πλέον ευπαθείς ομάδες να προσέρχονται πρώτες στις κάλπες- ενώ την Κυριακή η αστυνομία συνέλαβε 20 άτομα στη Χάγη ύστερα από διαδηλώσεις και συγκρούσεις αντιπάλων του λοκντάουν. Παράλληλα, από το Σάββατο κιόλας, ο αντιπρόεδρος του ιρλανδικού ΕΟΔΥ, Ρόναν Γκλιν, χαρακτήρισε απαραίτητη την αναστολή εμβολιασμών με το AstraZeneca όσο υπάρχουν υπόνοιες σοβαρών παρενεργειών. Εκτός από την Ολλανδία και τη Γερμανία, τους εμβολιασμούς ανέστειλαν προσωρινά, επίσης, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Τι λέει η εταιρία

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Αντριου Πόλαρντ, υποστήριξε ότι από τις 17 εκατομμύρια χορηγηθείσες δόσεις στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαπιστώθηκε κανένα περιστατικό θρόμβωσης που να συνδέεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Οι 15 περιπτώσεις βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης (DVT) και οι 22 πνευμονικής εμβολής, που αναφέρθηκαν σε όσους έκαναν το εμβόλιο, είναι πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες να συμβούν από φυσικές αιτίες σε έναν γενικό πληθυσμό» σημείωσε επίσης η ιατρικής επικεφαλής της AstraZeneca, Aν Τέιλορ. Ακόμη πρόσθεσε ότι «με όρους ποιότητας δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο περιστατικό παρενέργειας που να συνδέεται με το εμβόλιο ούτε στην Ευρώπη ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο».

Επέλαση του «Sputnik-V»

Η αβεβαιότητα γύρω από ένα βασικό δυτικό εμβόλιο διευκολύνει την… επέλαση του «Sputnik-V» προς δυσμάς. Ο επικεφαλής του ρωσικού επενδυτικού ταμείου, Κίριλ Ντιμιτρίεφ, ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία υπέγραψε συμφωνίες με εταιρίες από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία για την παραγωγή του «Sputnik-V» και οι πολίτες της Ε.Ε. θα μπορούν να το κάνουν μόλις ο ΕΜΑ δώσει τη σχετική έγκριση. Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία έχει ήδη ξεκινήσει εμβολιασμούς με το ρωσικό εμβόλιο, ενώ Τσεχία και Σλοβακία έχουν δηλώσει ότι θα τη μιμηθούν χωρίς να περιμένουν την ευρωπαϊκή άδεια.

Σε συνέντευξη στην κυριακάτικη «Tagesspiegel», ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, παραδέχθηκε ότι οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη έκαναν πολλά λάθη με τις παραγγελίες των εμβολίων. Ως τώρα η Ε.Ε. έχει παραγγείλει 1,4 δισ. δόσεις από τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, αλλά η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι ως τα μέσα του 2021 θα έχει παραδώσει μόνο 100 εκατ. δόσεις, αντί για τις αρχικά συμφωνηθείσες 220 εκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα