Θλιβερή εξέλιξη για την Ε.Ε. το Brexit

από fimotro

Εξαιρετικά προβληματισμένος για την αποχώρηση της Βρετανίας εμφανίστηκε ο Γιούνκερ

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να επικυρώσουν τόσο την λεπτομερή συνθήκη που ορίζει τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ όσο και τη διακήρυξη που περιγράφει το πώς η Βρετανία θα μπορέσει να διατηρήσει στενούς δεσμούς με την μεγαλύτερη αγορά της ακολουθώντας πολλούς ευρωπαϊκούς κανόνες μετά από μια μεταβατική περίοδο 2-4 ετών.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έκανε λόγο για μια «θλιβερή ημέρα» και για «τραγωδία».

Σημείωσε πως η συνθήκη είναι η καλύτερη δυνατή, ενώ είπε πως στην υποθετική περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία «αν συμβεί, θα το δούμε».

Τόνισε πως η ΕΕ δεν θα αλλάξει την θεμελιώδη θέση της, ενώ εκτίμησε πως το βρετανικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία.

Τώρα είναι η ώρα που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέπροσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.

Θα παραμείνουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι, δήλωσε.

Σήμερα δεν είναι μέρα ούτε για εορτασμούς ούτε για θρήνο, δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση.

Η Γαλλία έχει επιμείνει στον δίκαιο ανταγωνισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit και για μια αμοιβαία συμφωνία για την αλιεία.

Το Brexit δείχνει την ανάγκη για μεταρρύθμιση της ΕΕ, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σχολίασε πως η συμφωνία για το Brexit είναι «κακή είδηση, αλλά ισορροπημένη και για τις δυο πλευρές».

Τόνισε πως η συμφωνία είναι ένα αποδεκτό αποτέλεσμα για την ΕΕ, αν και ο ίδιος «μισεί» το Brexit. Κανένας δεν κερδίζει από το Brexit, όλοι χάνουν, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος εκτίμησε πως το βρετανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, προσερχόμενη στη σύνοδο, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί το deal που θα συμφωνηθεί σήμερα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα καλό στη συμφωνία για το Brexit για καμία πλευρά».

Η ίδια είπε πως οτιδήποτε μπορεί να συμβεί αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της ΕΕ: θα μπορούσε να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές στη Βρετανία ή νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα