Θετική εξέλιξη για την Οικονομία: Η Moody’s έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

από fimotro

Πιο ανθεκτική η οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, βελτιώνεται η υγεία του τραπεζικού τομέα

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Baa3 από Βa1 προχώρησε η Moody’s, αλλάζοντας το outlook σε σταθερό από θετικό.

Η Moody’s ήταν ο μόνος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που είχε διατηρήσει τη χώρα μια βαθμίδα κάτω από το investment grade. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο, ένα σκαλί υψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο BBB, θέτοντας σταθερό outlook. Επεται αξιολόγηση από την S&P στις 18 Απριλίου και από τη Fitch στις 16 Μαϊου.

Οπως αναφέρει η Moody’s, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας έχει πλέον μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε πιθανά μελλοντικά σοκ. Τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί ταχύτερα των εκτιμήσεων.

Με βάση τις πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα, τις θεσμικές βελτιώσεις που αποδίδουν και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να τρέχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα που σταδιακά θα μειώσουν το βάρος του χρέους.

Επιπλέον, η υγεία του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να βελτιώνεται, κάτι που περιορίζει το ρίσκο ενός τραπεζικού πιστωτικού γεγονότος που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο πιστωτικό προφίλ της χώρας.

Το σταθερό outlook αντανακλά την ισορροπία μεταξύ των θετικών προοπτικών της χώρας και του ότι κάποιες από τις προκλήσεις θα χρειαστεί χρόνο για να βελτιωθούν. Στο μέτωπο των προκλήσεων, η ολοκλήρωση των θεσμικών και των οικονομικών δομικών μεταρρυθμίσεων θα χρειαστεί χρόνο.

Αν και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει μειωθεί ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεταξύ των χωρών που καλύπτει ο οίκος. Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν το θετικό momentum από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να υλοποιήσουν πολιτικές που στηρίζουν το πιστωτικό προφίλ.

Η μείωση του χρέους 

Τα τελευταία χρόνια, τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν υπεραποδόσει σε σχέση με τις προσδοκίες μας, κάτι που αυξάνει την πεποίθηση ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε πτωτικό μονοπάτι. Οι βελτιώσεις οφείλονται τόσο σε περιορισμό των δαπανών, όσο και σε μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων, εν μέσω συνεχιζόμενων θεσμικών βελτιώσεων στη φορολογική συμμόρφωση και τις εισπράξεις.

Το 2024, η Ελλάδα παρήγαγε πρόσθετα φορολογικά έσοδα 2 δισ. ευρώ μέσω των προσπαθειών ελέγχου της φοροδιαφυγής. Η ψηφιοποίηση μεγάλης κλίμακας επίσης στηρίζει τη φορολογική συμμόρφωση. Ο δρόμος εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης συνεχίζεται, κάτι που στηρίζει την εκτίμησή μας ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα παραμείνει ισχυρή μεσοπρόθεσμα, σημειώνει ο οίκος. 

Κοιτάζοντας στο μέλλον, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στο 2-2,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός συνδυασμού περιορισμού των δαπανών και σταθερής παραγωγής εσόδων.

Η τρέχουσα κατάσταση με το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη έχει λιγότερες επιπτώσεις στην Ελλάδα από ότι σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει πιάσει ή ξεπεράσει το στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και η χώρα δεν έχει ιστορικό υποεπενδύσεων στην άμυνα με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.   

Γενικά, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά περίπου 50 μονάδες βάσης από το υψηλό του το 2020 και έχει μειωθεί κατά περίπου 27 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα προ Covid. Η Moody’s εκτιμά ότι ανήλθε στο 156,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2024 και θα υποχωρήσει στο 148,3% και 140,6% το 2025 και το 2026  αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved – Μητρώο online media: 12508