Η Βρετανία πρώτη χώρα που καταγράφει 50.000 θανάτους από την covid 19

Μάχη για να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και τον αριθμό των θυμάτων δίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ξεπερνά τους 50.000 νεκρούς από την πανδημία.

Η χώρα ανακοίνωσε σήμερα 595 νεκρούς, αρκετά υψηλότερα από τον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών που βρίσκεται στους 360. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τις 12 Μαϊου, όταν είχαν καταγραφεί 614 θάνατοι στη Βρετανία.

Η επικεφαλής δημόσιας υγείας της Βρετανίας Yvonne Doyle, είπε σήμερα ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού φανεί στις μετρήσεις η επίπτωση του δεύτερου lockdown που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση στις 5 Νοεμβρίου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για περισσότερους από 1.000 νεκρούς την ημέρα, αν και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τα νέα μέτρα θα αποφύγει αυτό το σενάριο.

Στο χείλος της κατάρρευσης τα νοσοκομεία στην Ιταλία

Ο αριθμός των ασθενών που απεβίωσαν από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο στην Ιταλία, ενώ τα συνολικά κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασαν το φράγμα του 1 εκατομμυρίου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 623 θύματα έναντι 580 την Τρίτη. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τις 6 Απριλίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 42.953 άνθρωποι. Οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού υποχώρησαν στις 32.961 από 35.098 χθες.

Οι Ιταλοί γιατροί και νοσοκόμοι απευθύνουν νέα δραματική έκκληση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των νοσοκομείων της χώρας να δεχθούν νέους ασθενείς με κορωνοϊό.

«Τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η έλευση ασθενών, εξαιτίας της ασταμάτητης διάδοσης του ιού», γράφουν σε ανοικτή επιστολή τους Ιταλοί γιατροί, νοσηλευτές και γεροντολόγοι. «Η κατάσταση είναι δραματική. Ορθώς οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την πληρότητα των ΜΕΘ, αλλά σε πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει και τα κρεβάτια στους διάφορους θαλάμους», προσθέτουν.

Παράλληλα, τονίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να εγγυηθούν την πρέπουσα φροντίδα σε όλους τους πολίτες οι οποίοι δεν πάσχουν από κορωνοϊό, αλλά από χρόνιες και μη ασθένειες.

«Κάθε ημέρα γίνεται όλο και δυσκολότερο να βρεθούν κλίνες για τους ασθενείς με covid οι οποίοι μεταφέρονται στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων. Έχει ξεπερασθεί το όριο χωρητικότητας και δοκιμάζεται σκληρά η δυνατότητα θεραπείας και φροντίδας στα νοσοκομεία μας» λένε, τέλος, οι Ιταλοί γιατροί και νοσοκόμοι.

Σουηδία: Περιoρισμοί σε μπαρ και εστιατόρια- Τέλος στην πώληση αλκοόλ μετά τις 10

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας η Σουηδία επιβάλλει μερικό lockdown σε μπαρ και εστιατόρια απαγορεύοντας την πώληση αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ.

Το περιοριστικό μέτρο συνιστά στροφή από την ως τώρα στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας που βασιζόταν κυρίως σε εθελοντικά μέτρα και συστάσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το νέο μέτρο θα έχει ισχύ σε όλη τη χώρα από τις 20 Νοεμβρίου. Τα καταστήματα που πουλάνε αλκοόλ θα κλείνουν από τις 22.30 το βράδυ.

«Κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στην κατάσταση που βρισκόμασταν την περασμένη άνοιξη» προειδοποίησε ο Σουηδός πρωθυπουργό Στέφαν Λόφβεν.«Είμαστε σε μια κατάσταση που μπορεί να γίνει μαύρη σαν τη νύχτα» πρόσθεσε.

Σε 13 από τις 21 περιφέρειες της Σουηδίας οι αρχές έχουν εκδώσει συστάσεις που καλούν τους πολίτες να αποφεύγον τη φυσική επαφή με ανθρώπους με τους οποίους δεν μένουν στο ίδιο σπίτι.

Ρεκόρ θανάτων από Covid-19 στη Γερμανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 από τον Απρίλιο και ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων δεν έχει μειωθεί αρκετά για την άμβλυνση της καμπύλης.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που βρίσκεται σε μερικό lockdown από τις 2 Νοεμβρίου για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της επιδημίας, κατέγραψε 18.487 νέα κρούσματα και 261 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων Robert Koch.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα διαρκέσουν έναν μήνα και περιλαμβάνουν το κλείσιμο της εστίασης, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, είναι αναγκαία για την ανατροπή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και την προστασία του συστήματος υγείας. «Οι αριθμοί αυξάνονται, αλλά όχι με τόσο μεγάλο ρυθμό… Είναι ενθαρρυντικό, αλλά όχι αρκετό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στο δίκτυο RTL.

Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μείνει σταθερά κάτω από τις 20.000 επί τέσσερις ημέρες, ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται και τα νοσοκομεία αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Υγείας. Αντίθετα με ό,τι συνέβη κατά το πρώτο lockdown την άνοιξη, η Γερμανία κρατά ανοικτά τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, ώστε οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και να περιορισθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία που γνωρίζει τη μεγαλύτερή της ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο επικεφαλής της Ενωσης Εκπαιδευτικών δήλωσε ωστόσο ότι τουλάχιστον 300.000 μαθητές και 40.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καραντίνα, είτε διότι είναι φορείς του ιού, είτε διότι έχουν έλθει σε επαφή με φορέα.

«Οι πολιτικοί τα βλέπουν μαύρα-άσπρα: σχολεία ανοικτά ή σχολεία κλειστά», δήλωσε ο Χάιντς-Πέτερ Μάιντινγκερ. «Χρειαζόμαστε σχήματα για να παραμείνουν τα σχολεία μερικώς ανοικτά, κρατώντας για παράδειγμα τους μεγαλύτερους μαθητές στο σπίτι. Διαφορετικά η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο».

Σερβία: Αρνητικό ρεκόρ θυμάτων και κρουσμάτων

Η χειρότερη ημέρα από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού καταγράφεται σήμερα στην Σερβία όπου επιβεβαιώθηκαν 3.536 νέα κρούσματα ενώ 21 ασθενείς απεβίωσαν.

Κάθε τέταρτο δείγμα που εξετάστηκε εργαστηριακά το τελευταίο 24ωρο βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Επιτροπή δημόσιας υγείας.

Στα νοσοκομεία της χώρας η πληρότητα αγγίζει το 100% ενώ λιγοστεύουν και οι ελεύθερες κλίνες στις προσωρινές νοσοκομειακές δομές που δημιουργήθηκαν στο κλειστά στάδια Arena στο Νέο Βελιγράδι και Chair στην πόλη Νις.

Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να αποφασίσει την λήψη μέτρων αποτροπής μετάδοσης της νόσου.

Παράλληλα στην συνεδρίαση τη Βουλής όπου εξετάζεται η αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα συζητηθεί νομοσχέδιο που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων υπό την μορφή προστίμων για την μη τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων μετά τις 11:00 η ώρα το βράδυ.

Στη Σερβία μέχρι σήμερα προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό 70.424 άνθρωποι και απεβίωσαν 936. Σήμερα στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 2.959 ασθενείς εκ των οποίων οι 143 είναι διασωληνωμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα