Θεοφάνεια 2021: Τα μέτρα, οι ουρές για τον αγιασμό και τα παρατράγουδα

από fimotro

Αγιασμός μοιράστηκε, Θεία Κοινωνία δόθηκε, ακόμα και εισαγγελική εντολή υπήρξε στα φετινά Θεοφάνεια, που δεν θύμιζαν σε τίποτα τους εορτασμούς της κατάνυξης των περασμένων ετών.

Το αυστηρό lockdown επέβαλε έκτακτα μέτρα λόγω του κορωνοϊού, το οποίο απαγόρευε την έλευση των πιστών στη λειτουργία.

Η Εκκλησία με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ωστόσο, εξέδωσε επιστολή που όριζε ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές με την τήρηση των προηγούμενων μέτρων που είχαν ισχύσει τα Χριστούγεννα, με περιορισμένο αριθμό ατόμων μέσα στους ναούς και χρήση μάσκας.

Λειτουργίες τελέστηκαν σε όλη την επικράτεια παρουσία πιστών, που κατέκλυσαν τους περίβολους των εκκλησιών περιμένοντας τη σειρά τους.

Ο αγιασμός των υδάτων δεν τελέστηκε σε γενικές γραμμές σε εξωτερικούς χώρους, όπως εξάλλου όριζαν τα έκτακτα μέτρα.

Επιπλέον, παρά τους αυστηρούς κανόνες λόγω του κορωνοϊού, στη Μητρόπολη Πειραιώς οι πιστοί έλαβαν τη Θεία Κοινωνία.

Οι εξαιρέσεις και τα παρατράγουδα

Εξαιρέσεις στην ομαλή έκβαση της ημέρας, η ένταση που επικράτησε στην Θεσσαλονίκη με δύο προσαγωγές ατόμων, και το Αίγιο όπου η αστυνομία επέβαλε πρόστιμα.

Στην Θεσσαλονίκη, έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα άτομα συγκεντρώθηκαν και πέταξαν τον σταυρό στο Θερμαϊκό. Είχαν ζητήσει την παρουσία ιερέα για τον αγιασμό των Υδάτων, ωστόσο και οι 50 στους οποίους απευθύνθηκαν, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Αγιασμός των υδάτων στην θάλασσα, έγινε και στο Αίγιο, από τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμο, τον οποίο συνόδευε ο πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Η τελετή έγινε στο Αίγιο παρουσία πιστών ενώ δύο έσπευσαν να βουτήξουν για να πιάσουν τον σταυρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα