Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μεταλλαχθεί σε ένα σύγχρονο κεντρώο κόμμα δεν θα κυριαρχήσει ξανά πολιτικά σε βάθος χρόνου

Η διαφορά θα κινηθεί από τις 11 έως τις 13 μονάδες με τη ΝΔ να παίρνει κοντά στο 40% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27%

Τις τελευταίες ώρες μετράμε πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές και όλες οι κυλιόμενες και μη δημοσιοποιήσιμες μετρήσεις για λογαριασμό των κομμάτων δείχνουν ότι από αύριο η κυβέρνηση Τσίπρα θα αποτελεί παρελθόν και ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η διαφορά που όλοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει θα κινηθεί από τις 11 έως τις 13 μονάδες με τη ΝΔ να παίρνει ποσοστά κοντά στο 40% και τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου στο 27%. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η ηγετική θέση του Α.Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί. Κατά συνέπεια με αυτά τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας αλλά θα υπάρξει γκρίνια για μια σειρά από συμπεριφορές και πολιτικές που έφεραν τη ΝΔ πολύ μπροστά και με αυτοδυναμία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον θα είναι σαφές ότι πλέον δεν θα αποτελεί ένα κόμμα μεταξύ του 3% με 4%, αλλά κανένας δεν μπορεί να ξέρει εάν τελικά σε βάθος χρόνου και από την θέση της αντιπολίτευσης, θα ενισχύσει τα ποσοστά τους με πιθανότητες επιστροφής μετά από 4 χρόνια στην εξουσία. Εάν αντέξει θα μπορέσει να καθιερωθεί στον πολιτικό χάρτη ως ο βασικός ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος της ΝΔ.

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει ο Τσίπρας να αλλάξει το κόμμα του και να αλλάξει και ο ίδιος ιδέες και προσανατολισμό. Με κυρίαρχη την κεντροδεξιά για τα επόμενα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν μεταλλαχθεί σε ένα καθαρά κεντρώο κόμμα με προτάσεις για την αγορά που θα περιλαμβάνουν επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, δεν θα έχει καμία τύχη στο μέλλον και θα φθείνει συνεχώς.

Υπό αυτήν την άννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ριζοσπαστικής αριστεράς με τη σημερινή μορφή και οργάνωση του, δεν μπορεί να «περπατήσει» άλλο. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο μετά την «πρώτη φορά αριστερά» και την παραμονή του Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα πολιτικά δεδομένα. Πρέπει να αλλάξει 100% σε πρόσωπα, ιδέες και προτάσεις.

Εάν ο Τσίπρας δεν αναδείξει νέα στελέχη με κεντρώα χαρακτηριστικά, εάν η ηγετική του ομάδα δεν ξεπεράσει τους Τζανακόπουλους, τους Παππάδες και τους Φλαμπουράρηδες και εάν δεν αναδειχθούν στελέχη της αγοράς με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, ο Τσίπρας μπορεί να επιβιώσει εσωκομματικά την Κυριακή, όμως σε βάθος χρόνου θα τελειώσει πολιτικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το ακατόρθωτο στις εκλογές του 2015. Τώρα θα υποστεί βαριά ήττα και ο βασικός του αντίπαλος θα κυβερνήσει με αυτοδυναμία και “καθαρή” 4ετία μπροστά του. Εάν ο Τσίπρας δεν αντιληφθεί ότι τα κόμματα διαμαρτυρίας πλεον δεν θα κερδίζουν εκλογές και εάν δεν προχωρήσει στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο κεντρώο και μετριοπαθές κόμμα δεν θα έχει καμία πιθανότητα να επιστρέψει στην εξουσία…

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα